Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'PRLJAVA KAMPANJA'

Mrak Taritaš priznala propust, ali i poručila: 'Nekome je bilo u interesu da dospijem na naslovnice'

'Ispričala sam se, to je moja greška i poručujem svima da ne čine takve greške'

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš još se nije oporavila od Prijave povjernstvu za sprečavanje sukoba zbog afere s 40 tisuća kuna honorara koji je dobila kao članica stručnog povjerenstva za polaganje ispita iz arhitekture, a u to povjerenstvo je kao ministrica imenovala samu sebe, a sad se otkrio još jedan detalj iz te prijave.

U isto to vrijeme dok je bila ministrica također je sjedila i u ispitnoj komisiji Hrvatske gospodarske komore za agente u trgovini nekretninama. Osim toga istodobno je za HGK držala i neka predavanja a na račun tih ispita i predavanja od 2011.do 2016. kad joj je istekao ministarski mandat je primila još 50 tisuća kuna honorara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ako trebate zataškati aferu ministrice Žalac, a ako ste najpopularnija oporbena političarka i ako znate da građani sve više vjeruju Amsterdamskoj koaliciji, onda vas to ne čudi", bio je prvi komentar Anke Mrak Taritaš.

Detaljnije se odlučila progovoriti o svemu u Direktu. Posebno o tome što Vlada, ministrica Žalac, propast Hrvatske i ostalo imaju s njenim slučajem.

"Sve ima veze, poprilično sam sigurna. Postoji nešto što se zove prljava kampanja. Kad sam se kandidirala za gradonačelnicu Zagreba, vrtjele su se tri teme, da imam kuću od 700 tisuća eura u Malinskoj, što je laž. Zatim da sve što je obnovljeno nije dobro, a u 15 mjeseci napravili smo dobar posao. I treća tema je bila ide li HDZ s HNS-om u koaliciju. Kreće kampanja za europske izbore i ona košta ako dignete malo glavu pa jasno kažete da ova ucjenjivačko trgovačka koalicija HDZ-HNS-Bandić vodi zemlju u propast", odgovorila je predsjednica Glasa.

Činjenica je da se često objavljuju nezgodne činjenice, bilo o vladajućima, bilo o oporbenjacima, što bi značilo da uvijek netko nekoga nazove. No, to su ipak neke druge priče, zanimljivije je čuti bivšu ministricu graditeljstva i prostornog uređenja o oba slučaja gdje je primala naknadu kao članica tih ispitnih komisija i predavačica za HGK, odnosno, je li vi iznose prijavila Povjerenstvu.

'Meni je stanje isto'

"Prije svega, riječ je o honoraru od 32 tisuće kuna u četiri godine i to me ne opravdava, trebam snositi odgovornost. Bila sam nemarna i iza ovog je poruka, kao iza nemara ministrice Žalac, da treba provjeriti imovinsku karticu ili ona vozačku dozvolu. Što se tiče HGK, kad sam 2012. postala zamjenica ministra, to sam navela jer sam to radila od 2007. i to je imovinskoj kartici. Što je smisao Zakona o sprečavanju sukoba interesa? Da prikažete imovinsko stanje na početku i na kraju mandata, kako bi se provjerilo jeste li imali imovinsku korist, a meni je stanje isto", rekla je Mrak Taritaš pa nastavila:

"Ispričala sam se, to je moja greška i poručujem svima da ne čine takve greške, ali što se tiče HGK, sve je u imovinskoj kartici. Dakle, nekome je bilo u interesu da dospijem na naslovnicu Jutarnjeg."

No, sporna je i situacija u kojoj je kao ministrica bila u ispitnoj komisiji za arhitekte, za agente, nekretnine...

"Zakon kaže da dužnosnik može biti vezan uz edukaciju i pojedina predavanja. To sam i radila, tu nema sukoba interesa", pravdala se bivša ministrica te dodatno pokušala objasniti zašto ipak nema sukoba interesa u njenom slučaju:

"Ako vi postajete dužnosnik iz struke, kao što sam i ja postala, imate na izbor raditi u struci ili ne. Odlučila sam raditi u njoj. Tema je želimo li stručnjake ili ne, a meni je struka bila vodilja."

Ipak, nejasno je kako se uspjela vremenski organizirati kao ministrica pa pronaći vremena za sve.

"Imate ljudi koji malo više rade i koji malo manje rade. Primjerice, danas sam ovdje u emisiji pa nakon nje odmah idem u Osijek i navečer sam u Zagrebu. Do nedjelje sam u pokretu i takva sam, ne želim glumiti da sam drugačija. Kad smo potpisivali koalicijske sporazume, otišla bih kući, napravila ručak pa ih pročitala", rekla je Anka Mrak Taritaš.

Što se tiče europskih izbora, Valter Flego je nositelj liste, slijedi Jozo Radoš pa Zoran Bahtijarević.

"Ja sam 12., a Krešo Beljak 11. Želimo ukazati na važnost europskih izbora i želimo pokazati da imamo listu s 12 kandidata. Prvi smo je predstavili i nekako tim putem idemo dalje", zaključila je na kraju predsjednica Glasa.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!