Novosti / Hrvatska

protiv klimatskih promjena

Maturantica Laura: 'Prosvjed je za sve nas, za našu budućnost. Ako se neće za ovo boriti, za što će onda?!'

Prvi put će prosvjedovati i hrvatski učenici, a to možemo zahvaliti Lauri Skali, zagrebačkoj srednjoškolki

Greta Thunberg, 16-ogodišnja švedska školarka koja je inspirirala međunarodni pokret svojih vršnjaka za borbu protiv klimatskih promjena, za svoj je angažman danas nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Aktivistica koja boluje od Aspergerova sindroma, sama samcata sjela je prošlog ljeta ispred švedskog parlamenta s transparentom Školski štrajk za klimu. Njezin čin pokrenuo je lavinu, pa će sutra, kao i ranijih petaka, tisuće školaraca izići s nastave na prosvjed za klimu i to u više od stotinu zemalja svijeta.

VEZANE VIJESTI

Laura i njene kolege sutra neće na nastavu nego na Europski trg s kojeg će u 12.30 sati krenuti prema Markovu trgu.

"Ja se nadam što većem broju, što više to bolje", poručila je Laura gostujući u RTL Direktu.

Kaže da joj je inspiracija bila upravo Greta.

"Ja sam rekla da tako nešto treba napraviti i u Hrvatskoj jer nas  klimatske promjene neće zaobići. Ja sam rekla idemo mi to napraviti, pitala sam prijatelje za pomoć u organizaiciji i krenuli smo."

Laura smatra da se u školama ne uči dovoljno o klimi i klimatskim promjenama.

"Mi smo imali sreću da smo imali odličnu profesoricu iz geografije koja nam je pričala o klimi, ali to je bilo njeno samovoljno pričanje, nigdje ne piše da se o tome treba razgovarati, tako da se u školi uči zbilja minimum. To je nešto što se tiče svih nas, to je naša budućnost, o tome treba pričati svaki dan i svugdje."

Vjeruje da svaki pojedinac promjenama životnih navika može doprinijeti boljoj budućnosti. Ipak, kad je riječ o klimatskim promjenama, smatra da je potrebna velika promjena.

"Što se tiče moje obitelji mi smo isto dosta kasno to počeli raditi. Naravno odvajamo otpad, i pričamo o tome, što više razgovaram s roditeljima, to su i oni svjesniji nekih stvari. Promjena počinje od malih stvari. Mislim da u ovoj situciji male stvari neće biti dovoljne, potrebna nam je velika promjena."

Kao i u svemu, bitnu ulogu igra politika.

"Političari svašta mogu napraviti, od recimo zabranjivanja jednokratne plastike jer je dosta država to uvelo. Ono što mi u Hrvatskoj možemo napraviti, mi možemo početi od sebe, ne moramo čekati da drugi naprave promjenu kako bi onda mi njih pratili. Ja ne očekujem da će nam sutra političari reći: Dobro mi ćemo napraviti promjenu. Ali možda će ljudi koji nisu prije bili toliko osviješteni, možda će se pridružiti sljedećim prosvjedima, početi reciklirati...", kazala je Laura.

Kaže da su na sutrašnji prosvjed, iako ga organiziraju učenici, pozvani i stari i mladi.

"Mislim da će sad svi izaći na ulice jer znaju da je tema koja se tiče svih nas. Pozvani su i mladi i stari. Prosvjed je za sve nas, za našu budućnost i ako se neće za ovo boriti, za što će onda", zaključuje Laura.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!