Novosti / Hrvatska

21. ožujka

Nacionalni dan invalida rada: Upoznajmo se s problemima, stereotipima i predrasudama

Nacionalni dan invalida rada: Upoznajmo se s problemima, stereotipima i predrasudama
Udruga invalida rada Zagreba

Za sve zainteresirane građane Udruga invalida rada Zagreba pripremila je bogat program

U četvrtak, 21. ožujka 2019. godine od 15.00-17.00 sati obilježava se Nacionalni dan invalida rada u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba, (Nova cesta 86).

Za sve zainteresirane građane Udruga invalida rada Zagreba pripremila je sljedeći program:

  • otvorenje izložbe fotografija „Lunjalica“
  • promocija brošure „Znanje je moć!“
  • kreativno-likovna radionica „Oživimo staklo“

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odluku o obilježavanju „Nacionalnog dana invalida rada – 21.ožujka“ donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koje ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.

U Republici Hrvatskoj je na dan 30.09.2018. godine registrirano 121.369 invalida rada od čega u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 27.073. UIR Zagreba u 2018. godini okupila je 8.573 člana s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije nastojeći brojnim aktivnostima učiniti život invalida rada kvalitetnijim i svrsishodnijim.

„Želja nam je ukazati na diskriminaciju invalida rada unatoč Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Konvenciji o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Realnost je da moramo još puno toga učiniti kako bismo teoriju pretočili u praksu. Također, bitno je ukazivati i na prevenciju ozljeda na radu, unapređivanje uvjeta rada i mjera zaštite na radu kako bismo u budućnosti znatno smanjili broj osoba čiji je invaliditet nastao na mjestima rada. Pozivam sve građane grada Zagreba i Zagrebačke županije da nas u tom naumu podrže svojim dolaskom povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada“ izjavila je predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić.

Preporučeno za tebe

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!