Novosti / Hrvatska

Jelena Veljača za RTL

Organizatorica prosvjeda "SPASIME: 'Ono što nama 'šteka' je praksa i zato žrtve ne prijavljuju nasilje'

Ministar Bošnjaković u petak je kazao kako, ako postoji potreba za promjenom zakona, da će on to napraviti

 

Grupa na Facebooku koja organizira prosvjed podrške svima koji trpe ili su trpjeli neki oblik nasilja #SPASIME, a koju je pokrenula spisateljica i glumica Jelena Veljača broji preko 47.000 ljudi.

Zid grupe doslovno je zatrpan ispovijestima žrtava obiteljskog nasilja, često šokantnim do mjere da su ih morali uklanjati sa zida grupe. 

Prosvjed je najavljen za subotu, a održat će se u Zagrebu i Dubrovniku. Javili su se i Šibenik i Split koji će dati podršku inicijativi, a kako je kazala za RTL, Veljača očekuje velik odaziv.

"Naša inicijativa ne želi alienirati sustav. Sustav je to već dovoljno činio sam za sebe. Želimo pronaći način za zdravi dijalog između sustava, odnosno institucija unutar sustava. Žrtve nasilja, to se pokazalo, nemaju povjerenja u sustav. U ovoj su grupi žrtve pronašle sigurno mjesto što je velika odgovornost za nas, no ujedno je i tužno što se 47.000 ljudi javilo u facebook grupu, a ne u neku instituciju. Od tih 47.000, njih 80% je doživjelo obiteljsko nasilje", rekla je Jelena Veljača za RTL.

Kazala je kako će na prosvjedu tražiti kažnjavanje bilo koje vrste fizičkog i seksualnog nasilja u obitelji. "To ne može biti prekršaj već kazneno djelo", poručila je Veljača. 

"Za takvu odredbu nije potrebno proći dugačku, često zamornu i mnogima od nas nerazumljivu proceduru u Saboru već je dovoljna odluka Ravnateljstva policije ili Državnog odvjetnika ili premijera Plenkovića", kaže Veljača.

Ministar Bošnjaković u petak je kazao kako, ako postoji potreba za promjenom zakona, da će on to napraviti. 

"Mi smo ih preko menija pozvali nekoliko puta da dođu i podrže žrtve nasilja, da dokažu da nas čuju i da razgovaraju s nama, da zajedno sjednemo za stol. Nadam se da će doći na prosvjed 5 do 12 da pokažemo da nas ima i da to stvarno želimo", poručila je Veljača.

Dodaje kako će u ponedjeljak nadležnim tijelima uručiti zahtjeve koji su razrađeni i usklađeni s Konvencijom. "Ono što nama 'šteka' je praksa i zato žrtve nasilja ne prijavljuju nasilje. Tome se mora stati na kraj", poručuje.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!