Novosti / Hrvatska

sedam godina čekao pravdu

Izgubio nogu u nesreći: Hvar mu mora platiti više od milijun kn zbog naftne mrlje na cesti!

Izgubio nogu u nesreći: Hvar mu mora platiti više od milijun kn zbog naftne mrlje na cesti!
Ilustracija/Pixsell

Nikada nije utvrđeno tko je zapravo kriv za mrlju, odnosno tko je prolio naftu, no navodno ju je grad pokušao ukloniti

Grad Hvar će morati, ako presuda suda u Starom Gradu postane pravomoćna, isplatiti više od milijun i 100 tisuća kuna plus zatezne kamate zbog naftne mrlje na kolniku.

Ivan Selak je 24. srpnja 2011. došao kući nakon noćne smjene u Sunčanom Hvaru gdje je radio kao portir. Odmorio se i skuterom krenuo do trgovine. Vozio je 20 kilometara na sat i neposredno prije ulaska u zavoj u Ulici braće Buzolić naletio je na naftnu mrlju.

Nikada nije utvrđeno tko je zapravo kriv 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izgubio je kontrolu nad skuterom, pao i kraće vrijeme bio je u šoku. Nakon što su se počeli okupljati susjedi, stigla je i ekipa Hitne pomoći te je helikopterom prevezen do KBC-a Split, gdje su mu liječnici pokušali spasiti lijevu nogu, no nisu uspjeli te je amputirana.

Nikada nije utvrđeno tko je zapravo kriv za mrlju, odnosno tko je prolio naftu, no navodno ju je grad pokušao ukloniti. “Još tri, četiri osobe su na istome mjestu zbog te mrlje doživjele nesreću, ali sa znatno lakšim posljedicama, a poslije sam čuo da su tu mrlju pokušali ukloniti komunalci, a potom i vatrogasci” kazao je Selak, koji je u vrijeme nesreće imao 47 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Policijski očevid dokazao je da Selak nije prekoračio brzinu vožnje te da je jedini uzrok nesreće masna mrlja na kolniku. Zastupnik Grada Hvara je pokušavao uvjeriti sud kako je kolnik bio mokar i klizav, a da je na mopedu bio minijaturni pneumatik, a kolkik širok šest metara te kako to mogući uzrok nesreće. No vještak je takve navode odbacio, a na kraju i sutkinja Miljana Srhoj Buratović.

“U konkretnom slučaju sud drži da je masna mrlja na nerazvrstanoj cesti opasna stvar. Naime, iz provedenog dokaznog postupka ovaj je sud neospornim utvrdio da je masna mrlja bila uzrok prometne nesreće. Do nesreće je došlo upravo zbog propusta tuženika (Grada Hvara) u održavanju javne ceste koja prolazi kroz naselje (čišćenje javnih cesta)” istaknula je, među ostalim, u svojoj presudi sutkinja Srhoj Buratović.

Odlučila je da Grad Hvar mora Selaku platiti 510 tisuća kuna zbog povrede prava osobnosti, oko 157 tisuća kuna rente po osnovi izgubljene zarade (plus oko 1700 kuna mjesečno ubuduće), nešto manje od 215 tisuća kuna za tuđu pomoć i njegu (uz 2170 kuna mjesečno ubuduće) te 221.544 kune sudskih troškova.

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!