Novosti / Hrvatska

pala odluka

Vlada dužnicima otpisala 700 milijuna kuna: Krediti braniteljima i poduzetnicima neće biti vraćeni

Vlada dužnicima otpisala 700 milijuna kuna: Krediti braniteljima i poduzetnicima neće biti vraćeni
Patrik Macek/PIXSELL

Najveći dio otpisa, čak 668 milijuna kuna odnosi se na kredite preko Fonda za zapošljavanje i razvoj

Vlada je samo jednom odlukom stvorila uvjete za otpis ukupno oko 700 milijuna kuna kredita što su ih po različitim državnim programima dobili razvojačeni pripadnici Hrvatske vojske, ali i tvrtke preko nekadašnjeg Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Kako se ti krediti godinama nisu vraćali, ili su reprogramirani bez nade da će biti vraćeni, Vlada je u petak donijela odluku kojom je utvrdila uvjete za njihov otpis i time je samo priznala da tih 700 milijuna kuna glavnice, kamata i zateznih kamata nikada neće moći naplatiti, čime će nestati ta njezina potraživanja jednako kako i Fond za zapošljavanje i razvoj koji je odobrio veći dio tih kredita. Najveći dio otpisa, čak 668 milijuna kuna odnosi se na kredite preko Fonda za zapošljavanje i razvoj, dok je preostalih oko 32 milijuna kuna otpis 285 kredita koji su odobreni razvojačenim braniteljima, piše Novi list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od 668 milijuna kuna otpisa kredita preko Fonda za zapošljavanje i razvoj, najveći dio, gotovo 482 milijuna kuna, odnosi se na tvrtke koje su završile u stečaju.

Što se tiče otpisa duga braniteljima, riječ je o kreditima koji su odobravani po Programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske iz 1996. godine i bilo ih je ukupno 3.655 u ukupnom iznosu od oko 320 milijuna kuna.

Različite su Vlade dosad otpisale 1.829 kredita razvojačenim braniteljima u iznosu od 208 milijuna kuna, pa je ovo samo nastavak te politike.

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!