Novosti / Hrvatska

ZALUĐEN BALKANOM

Australski krvnik bio u Hrvatskoj! Otkriveno koje je gradove obišao i gdje je spavao!

Fascinaciju Hrvatskom i njenom povijesti nije iskazao ni u jednom trenutku

Australski ekstremist Brenton Tarrant, koji je na Novom Zelandu ubio 49 ljudi, boravio je u Poreču, Zadru, Šibeniku i Zagrebu tijekom siječnja 2017. godine, a spavao je u hostelima, ekskluzivno doznaje Express.

Boravio u dva navrata

Ministarstvo unutarnjih poslova RH je potvrdilo da je napadač na džamije krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine", potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije. A potvrdu je iznio i premijer Andrej Plenković.

"Dobio sam informacije da je to točno, koliko sam vidio, on je boravio u Hrvatskoj krajem prosinca 2016. i početkom 2017. godine. To je ono što u ovom trenutku znamo, to je jedan grozan, gnjusan teroristički čin i mi ga osuđujemo."

Ipak, fascinaciju Hrvatskom i njenom povijesti nije otkrio ni u jednom trenutku, ali zato je bio iznimno inspiriran četničkom ideologijom te događajima iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Uoči pokolja slušao je pjesmu u kojoj se osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića poziva da "vodi Srbe svoje" te šalje poruka "Iz Krajine krenuli su vuci čuvajte se ustaše i Turci". Istodobno, navija za "balkanizaciju Amerike" jer smatra da bi to doprinijelo "očuvanju bijele rase u cijelom svijetu".

Takvo "histerično dovođenje Srbije u vezu s masovnim ubojstvom moglo bi potaknuti odmazdu i staviti Srbima metu na čelo", upozoravaju analitičari u Beogradu, dok ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović tvrdi da napadač iz Christchurcha nema nikakve veze sa Srbijom, ali da sve njezine sigurnosne službe vode računa o sigurnosti svih građana.

Kao što je ranije spomenuto, pomahnitali krvnik bio je na Balkanu i osim Hrvatske posjetio Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku i Rumunjsku. Sve te zemlje bile su poprilično aktivne kroz povijest u mnogim ratovima s Osmanskim carstvom, odnosno, prema Tarrnatu - Turskom.

Upravo u toj zemlji bio je više puta te "iskovao" mržnju u potpunosti. Tamošnje vlasti pokrenule istragu kako bi utvrdile čime se bavio i otkrile njegove kontakte. Napadač, pripadnik australske krajnje desnice, "više puta je putovao u Tursku i dulje vrijeme je boravio u toj zemlji", poručili su iz Turske ne otkrivajući koliko je često putovao onamo, koliko je dugo ni kada je ondje boravio.

"Mislimo da je osumnjičenik mogao otići (iz Turske) u druge europske zemlje, u Aziju i u Afriku. Upravo istražujemo o njegovim putovanjima i o sumnjivim kontaktima u zemlji", dodao je taj izvor koji je htio ostati anoniman.

I dok inače turisti razgledavaju znamenitosti i upoznaju kulturu, Tarrant je brojao koliko "kebaba" dolazi na jednog Francuza u Francuskoj. A sve to pomno je u svojim ksenofobnim ispadima bilježio javno na kontroverznom američkom forumu 8chan, gdje je najavio pa uživo prenosio pokolj.

Iako se snimka uklanja gdje god se pojavila, još se brže i dalje dijeli pa obitelji žrtava prolaze traumu nanovo. Također, na taj se način monstrumu daje na značaju.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!