Novosti / Hrvatska

BESKRAJNO POVJERENJE

Što učiniti da te Plenković smijeni? 'Nismo na Divljem zapadu, ne dopuštam hajku na svoje ljude'

Svoje ljude brani do zadnjeg, ostale je otjerao...

U Vladi Andreja Plenkovića samo dvaput se čulo "Dajem ostavku". I to oba puta od strane potpredsjednika Vlade - Davor Ivo Stier otišao je nakon raspada koalicije s MOST-om, a Martina Dalić zbog afere "Hotmail".

Čak pet puta u saboru se tražio opoziv ministara, i svaki put premijer je zdušno i svom snagom branio svoje ljude. Onaj posljednji veže se uz ministricu Gabrijelu Žalac, prometnu nesreću koju je skrivila i činjenicu da je vozila bez važeće vozačke dozvole.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Suze, isprika i ponuđena ostavka. No, omiljene ministrice premijer se ipak nije odrekao.

"Ministrica Žalac ostaje ministrica u mojoj Vladi. Propust s produljenjem vozačke dozvole je propust, ali po meni, po načelu razmjernosti, po onome što znam da radi, koliko se trudi, to nije razlog za ostavku i ja je ne prihvaćam", kazao je Plenković. 

Svoju odanu ministricu branio je na jednak način kao i ostale, što je prije tri godine i obećao. 

"Izbor mojih suradnika kao budućeg predsjednika Vlade je moj izbor i ja iza svih ljudi koje ste vidjeli na papiru stojim."

Zauzvrat je tražio maksimalno povjerenje. Nije ga dobio od MOST-ovih ministara pa je tražio njihovo razrješenje i dobio ga nakon procedure koja je trajala od listopada 2016. do travnja 2017. Sve zbog jednog čovjeka - ministra Zdravka Marića.

U jeku afere Agrokor nekadašnji Todorićev direktor, našao se pod optužbama da je u sukobu interesa. No, ne i za premijera. Jednako je čvrsto stajao i uz svoju desnu ruku - potpredsjednicu Martinu Dalić.

"Ona nastavlja raditi svoj posao kao i danas, neće biti rekonstrukcije."

Mjesecima je tako govorio, a onda se naglo udaljio od nje. Zbog afere "Hotmail" uznemirili su se i koalicijski partneri, a najomraženija članica njegove vlade morala je odstupiti. Zbog dojma, tvrdila je tada. Ipak, njezin rad je hvalio kako na promociji njezine knjige, ali i gdje god bi ju vidio.

Osim nje, ostavku u Plenkovićevoj Vladi dao je i nekada njegov bliski prijatelj Davor Ivo Stier. Nije se vidio u Vladi s HNS-om.

"Kada netko nema ni hrabrosti ni želje da sudjeluje u Vladi u kojoj je imao mjesto ministra vanjskih poslova i potpredsjednika nego šalje ovakve poruke to je više njegova stvar i njegovo pitanje, ništa drugo", govorio je Plenković.

Iz vlade je otišao i ministar obrazovanja Pavo Barišić. No ne zbog navodnog plagijata zbog čega ga je Plenković mjesecima branio, pa i u saboru. A zdušno je branio oduvijek i ministricu rada Nadu Murganić.

Njena ostavka tražena je više puta. Od Obiteljskog zakona, afere dječji darovi, do zadnjeg slučaja na Pagu. Premijer ih je sve do sada odbio.

"Ministrica ima moju čvrstu potporu. Taj sport traženja ostavki, to sam se hvala Bogu naučio u ovoj Vladi, kao za nekakav trening."

Ni neopozive ostavke ne pomažu... Ministar obrane Damir Krstičević zbog požara u Dalmaciji, i prozivke predsjednice već je dao neopozivu ostavku pa ju povukao. Premijer ga je i tada branio, ali i nakon propale kupnje aviona iz Izraela. Na takvo ukazano povjerenje mogao je, a može i još uvijek, računati ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kolaps u zdravstvu, tragedije od smrti dječaka u Metkoviću do slučaja zaprešićke hitne. Kujundžićeva fotelja nije bila niti uzdrmana.

"Ministar radi svoj posao, ono što ću se zalagati jest da ne dopuštam hajku na ljude."

Jednaki žarom opraštao je premijer i kadroviranje rodbine svojih ministara, ali i druge propuste.  

"Mi nismo na Divljem zapadu. Mi nismo u državi u kojoj se apriori nekoga osuđuje, u kojoj se traži nečiji skalp."

Iz njegove Vlade otišlo je sedmero članova, bilo da ih je potjerao ili su otišli zbog okolnosti. Svoje ljude je branio do zadnjeg...

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!