Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Alternativa kirurškom zahvatu

Stigla abortivna pilula: 'Ovo je pobjeda za sve žene u Hrvatskoj, imaju mogućnost izbora'

Stigla abortivna pilula: 'Ovo je pobjeda za sve žene u Hrvatskoj, imaju mogućnost izbora'
Thinkstock

U udruzi "Roda" ovu HALMED-ovu odluku dočekale su s oduševljenjem, nazvavši je velikom pobjedom za sve žene u Hrvatskoj

Na hrvatskom tržištu odnedavno je dostupna ključna kombinacija lijekova za medicinski abortus, neinvazivnu metodu prekida trudnoće, kao alternativu kirurškom obavljanju pobačaja.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odobrila je abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), piše Slobodna Dalmacija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A još lani u kolovozu HALMED je odobrio tablete Mispregnol 400 (misoprostolum), što uz ovo zadnje odobrenje čini potrebnu kombinaciju tableta, čija je svrha prekid neželjene trudnoće ili pobačaj kod patološke trudnoće.

U udruzi "Roda" ovu HALMED-ovu odluku dočekale su s oduševljenjem, nazvavši je velikom pobjedom za sve žene u Hrvatskoj.

"Nadale smo se da će naša nastojanja rezultirali omogućavanjem medikamentoznog pobačaja u Hrvatskoj i konačno se to i dogodilo. To je sjajna stvar, prije svega zbog toga što se radi o vrlo sigurnom lijeku, koji omogućava sigurniji i manje stresan pobačaj za žene. Više neće morati ići na kiretažu, čime se snižava i rizik od infekcija. To je dobitak za žene, ali i za zdravstveni sustav", komentira Daniela Drandić, voditeljica Reproduktivnog programa u "Rodama".

Medicinski je abortus u Hrvatskoj postao dostupan 2015. godine, kada je kao opcija ponuđen u KBC-u Rijeka. Međutim, s obzirom da abortivnih pilula nije bilo u veledrogerijama, bolnica ih je morala nabavljati interventnim uvozom, no nakon HALMED-ova zelenog svjetla za Mifegyne, to više nije potrebno. Nakon Rijeke, medicinski abortus se, kao opcija, ženama počeo nuditi u pulskoj bolnici te u još nekoliko privatnih ginekoloških poliklinika.

Velika većina bolnica ga nije uopće uvela, ni kao metodu prekida patološke trudnoće (koja bi u svakom slučaju završila pobačajem) kao ni one neželjene, iako im je zakonom dopušteno obavljati pobačaje na zahtjev. Ginekolog koji je htio ostati anoniman rekao je da se dio razloga "krije" i u tome što većina bolničkih ginekologa, zbog priziva savjesti, ne obavlja kirurške pobačaje na zahtjev, pa onda ne žele sudjelovati ni u medicinskim, piše Slobodna Dalmacija.

Što je medicinski abortus?

Radi se o neinvazivnoj metodi, pogodnoj za pobačaj u ranoj trudnoći, najčešće do 7. ili 8. tjedna, no zapravo je moguć do 10. tjedna, do kada je kod nas zakonska granica za abortus. Žena prvo uzima Mifegyne, koji blokira progesteron, nužan za održavanje trudnoće, a zatim Mispregnol koji izaziva kontrakcije maternice. Uslijed djelovanja žena počinje krvariti, a pobačaj traje između 24 i 48 sati.

Praćen je bolovima sličnim onima tijekom menstruacije, a intenzitet može varirati. Nakon pobačaja, uobičajeno je blaže krvarenje koje može trajati do dva tjedna.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!