Novosti / Hrvatska

TREBA MIJENJATI MENTALITET

Predsjednica o prosvjedu #spasime: 'Na nasilnike se gleda s previše blagonaklonosti'

Predsjednica o prosvjedu #spasime: 'Na nasilnike se gleda s previše blagonaklonosti'
Dalibor Urukalovic/Goran Stanzl/Pixsell

Ističe da se na nasilnike gleda s previše blagonaklonosti, a često se propitkuje jesu li žrtve na neki način same krive

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije u ponedjeljak željela komentirati stanje u Srbiji, koju potresaju prosvjedi oporbe, ali je kazala da ne želi destabilizaciju te zemlje jer bi to moglo utjecati na destabilizaciju cijele regije. 

"To su unutarnja pitanja u Srbiji u koja se ne želim miješati, međutim ne želim vidjeti destabilizaciju cijelog prostora, a destabilizacija Srbije bi svakako utjecaja na destabiliziranje drugih država", kazala je predsjednica novinarima na marginama konferencije o investicijama Večernjeg lista.

"Nije ovo neko idealno vrijeme za jugoistok Europe i trebamo biti vrlo oprezni kada je riječ o međudržavnim odnosima, a to uključuje odnos između Hrvatske i Srbije i BiH", zaključila je.

Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom "1 od 5 milijuna" i nasilnim ulaskom prosvjednika u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedjelju opsadom zgrade predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom, završeni su u nedjelju navečer ultimatumom vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Posljednju riječ na kraju dva burna dana u Beogradu imao je ipak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u nedjelju navečer, u intervjuu komercijalnoj televiziji Pink, jednoj od televizija s nacionalnom frekvencijom koja uživo prenosi većinu njegovih javnih nastupa, poručio kako "nekažnjenog nasilja više neće biti".

VEZANE VIJESTI

Nije došla na prosvjed zbog privatnih obveza

Novinari su ju upitali zbog čega nije došla na prosvjed #spasime koji je u subotu organizirala glumica Jelena Veljača, a predsjednica je rekla da je imala ranije dogovorene privatne obveze, no da bi rado bila tamo. Grabar-Kitarović ističe da se na nasilnike gleda s previše blagonaklonosti, a često se propitkuje jesu li žrtve na neki način same krive za to što im se događa.

VEZANE VIJESTI

"Posebno me obeshrabruje što istraživanja pokazuju da tinejdžeri misle da je u redu da dečko udari curu jer ga je ona nečim iživcirala. To je neprihvatljivo. Trebamo mijenjati mentalitet i stanje u društvu. Naši zakoni su među najboljima na svjetskoj razini, ali provedba je manjkava. Nasilje se zaustavlja u obitelji, a i u školskim programima bi trebalo staviti naglasak na društveni odgoj, a ne samo akademski", rekla je predsjednica.

"Nisam znala da se protiv tog čovjeka vodi postupak"

Osvrnula se i na Danka Seitera, kojeg je pomilovala 2016. godine, a protiv kojeg još uvijek traje istovrstan kazneni postupak za gospodarski kriminal. Tvrdi da za taj drugi postupak protiv Seitera nije znala.

"Prihvatila sam prijedlog tadašnjeg povjerenstva za pomilovanja koji su nastavili praksu bivših predsjednika da se pomiluje veći broj ljudi. Raspustila sam to povjerenstvo jer nisam htjela bagatelizirati pomilovanja. Što se tiče ovog slučaja nisam znala, a nije znalo ni Ministarstvo koje je pomilovanje predložilo", rekla je predsjednica i dodala da ona ne radi razliku između ljudi koji su financirali njezinu kampanju i onih koji nisu. Ističe da je, osim stranke, ona sama bila najveći donator u svojoj predsjedničkoj kampanji.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!