Novosti / Hrvatska

inicijativa #spasime kod premijera

Dežurni telefon za žrtve nasilja, sigurne kuće u još 6 županija: 'Očekujemo da će Vlada ispuniti obećanja'

Dežurni telefon za žrtve nasilja, sigurne kuće u još 6 županija: 'Očekujemo da će Vlada ispuniti obećanja'
Patrik Macek/Pixsell

Predstavnica inicijative #spasime i organizatorica subotnjeg prosvjeda Jelena Veljača zadovoljna je sastankom

Nakon subotnjeg prosvjeda inicijative #spasime, na kojemu je bio i premijer Andrej Plenković, predstavnici te inicijative danas točno u podne stigle su k njemu na sastanak u Banske dvore. 

"Vodili smo otvoreni razgovor i argumentiranu raspravu o zahtjevima inicijativce, da vidimo što možemo napraviti u kraćem, a što u srednjem roku. Zaključili smo da možemo reći da se do kraja ove godine ustroji dežurni telefon za žrtve nasilja 24 sata, 7 dana u tjednu. Da premostimo vrijeme dok se to ne ustroji, pokušat ćemo vidjeti što možemo učiniti s operaterima na 112 i 192 koji će dobiti dodatnu edukaciju", rekao je premijer Plenković nakon sastanka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istaknuo je i kako u Hrvatskoj šest županija nema sigurne kuće.

"Već je bilo razgovora o toj temi na zajednici županija, do kraja godine ćemo osigurati sigurne kuće", istaknuo je premijer.

VEZANE VIJESTI

Najavio je i izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u smjeru pooštravanja kazni jer smatra da "preventivna uloga penalne politike može biti učinkovitija ako su kazne strože."

Dodao je i da će jačati edukativne procese. Tu je spomenuo obrazovni sustav s međupredmetnim dijelom nastave u okviru kurikularne reforme kroz građanski i zdravstveni odgoj, senzibiliziranje mladeži da je nasilje neprihvatljivo i "da šamar nije dobrodošao u bilo kojoj varijanti. 

Predstavnici inicijative #spasime sastali se s premijerom Plenkovićem

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović razgovarat će s Ravnateljstvom policije i "vidjeti kako ići dalje prema kvalifikacijama nasilja u obitelji. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković razgovarat će s predstavnicima DORH-a.

Najavio je i da ovog tjedna kao Vlada izlaze s dokumentom koji je pripremilo Ministarstvo socijalne politike.

"Riječ o vrlo preciznom protokolu o tome što institucije rade u slučaju nasilja u obitelji, a bit će dostupan od petka pa poziva sve da daju svoje mišljenje."

Predstavnica inicijative #spasime i organizatorica subotnjeg prosvjeda Jelena Veljača zadovoljna je današnjim sastankom.

"Predsjednik Vlade i ministri proučili su naše zahtjeve, nakon dugotrajnog razgovora došli smo do rokova koje smo predložili, premijer nam je objasnio gdje se može reagirati kratkoročno, a gdje u zakonskom roku. Očekujemo da će premijer i ministri ispuniti svoja obećanja", rekla je.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!