Novosti / Hrvatska

PROSVJED PRED REKTORATOM

Građani protiv Bandićeva doktorata: 'Oni neće prestati uništavati Sveučilište, moramo ih zaustaviti'

Građani protiv Bandićeva doktorata: 'Oni neće prestati uništavati Sveučilište, moramo ih zaustaviti'
Vijesti.hr

Bandić, ističu, "nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani putem poreza i prireza"

U utorak u 17.30 sati pred Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu počeo je prosvjed #sramimse "Stop nasilju nad Sveučilištem" zbog pokrenutog postupka za dodjelu počasnog doktrata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. 

Prema proscjeni policije okupilo se oko 600, od studenata do profesora, svih predstavnika akademske zajednice. Prosvjednici su zapjevali "Gaudeamus".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čuju se povici: "Uprava, odlazi" i "Dolje Boras".

"Trebali bismo se ponositi Sveučilištem, a mi se sramimo. Imamo sveučilište koje je tužilo svog studenta jer im se nije svidjelo što je rekao", rekla je profesorica s Filozofskog fakulteta.

"Kako smo u samo pet godina došli do ovoga", pita se  profesorica i dodaje: "Članovi Senata ne postavljaju pitanja. Oni šute, poslušno dižu ruke. Gospodo senatori, sramite se. Studentski predstavnici u Senatu, vaša sramota je najveća", poručila je.

Na pozornicu se popeo Ivica Puljak te obratio okupljenima:

"Oni neće stati, oni će nastaviti s pokušajem uništavanja Sveučilišta, mi ih moramo zaustaviti. Ali svakom zlu dođe kraj i njima će doći kraj, oni će u povijesti Sveučilišta zauvijek ostati zapisani kao ljudi koji su donijeli najsramotnije odluke", kazao je Puljak.

"Koliko god se sramim tih ljudi, ponosan sam na sve nas jer smo se u velikom broju okupili i ovdje se borimo za jedno novo sveučilište", dodao je.

"Ne damo Sveučilište", poručili su govornici na prosvjedu. Svi okupljeni izglasali su 'nagradu' za Milana Bandića koju će mu poslati.

Više od 1500 građana protiv dodjele doktorata

U posljednja je tri dana skoro 1500 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu potpisala otvoreno pismo Senatu u kojem apeliraju da se Bandiću ne dodijeli ova akademska titula. 

VEZANE VIJESTI

Prikupljanje potpisa inicirali su Nikola Baketa, poslijedoktorand s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, i Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti, a potpisi će se skupljati do sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se odlučivati o počasnom doktoratu.

Počasni doktorat znači i čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta

Pismo, navode, predstavlja svojevrsnu nadopunu izvješću koje će članovi Senata dobiti od stručnoga povjerenstva za provedbu postupka dodjele počasnog doktorata Bandiću.

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, podsjeća se u pismu, dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi. Prema europskoj i hrvatskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor osim časti i naslova prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta.

Do sada je to priznanje, ističu, primio niz uglednika poput Lavoslava Ružičke (1940.), Vladimira Preloga (1952.), Nielsa Bohra (1958.), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1969.), Linusa Paulinga (1988.) i Alberta Ferta (2008.).

Dodaju da je "bilo i nekih pogrešaka, poput nedavnog počasnog doktorata Draganu Čoviću, ali želimo vjerovati da do te odluke ipak ne bi došlo da smo vam i za nju stigli pripremiti ovakvu dopunu izvješća".

Potpisnici pisma pretpostavljaju da će povjerenstvo u svojem izvješću kao argumente zašto zagrebački gradonačelnik zadovoljava uvjete za počasni doktorat navesti projekt nove zgrade Muzičke akademije, rekonstrukciju Francuskog paviljona u SC-u, potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje paviljona za smještaj studenata, stipendiranje studenata Sveučilišta i dr.

Milan Bandić, ističu, "nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza".

"Svi navedeni 'doprinosi' Milana Bandića zapravo su prirodni tijek upravljanja gradom Zagrebom, a čini se da je ovo jasno i predlagatelju Daliboru Cikojeviću. Pročitate li pažljivo njegov prijedlog, bit će vam jasno da bi se počasni doktorat trebao dodijeliti Gradu Zagrebu, a ne Milanu Bandiću. Što god gradonačelnik Bandić mislio o tome, on nije Grad Zagreb. Dakle, teze o doprinosu Milana Bandića znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu 'padaju u vodu'", naglašava se u pismu.

Potpisnici dodaju da, s obzirom da je Bandić izrazito aktivan političar, "nema potrebe da se Sveučilište veže uz politiku na ovaj način i šalje poruku građanima o važnosti dodvoravanja političarima dajući im priznanja za koja oni ne ispunjavaju uvjete".

Osim toga, "nedavne političke selidbe prema Milanu Bandiću u Saboru i u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, čak i da su bile unutar zakonskih okvira, slale poruke javnosti kako je došlo do političke korupcije, političke trgovine i kako se javni novac građana troši na kupovinu glasova političara".

Niz Bandićevih afera

"Uz Milana Bandića veže se niz afera, sumnji i sudskih procesa. Tentativno navodimo samo neke - izazivanje prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestruko preplaćivanje tzv. zlatnih wc-a, afera s učestalim putovanjima u Rim, afera Agram, afera s otpadom, afera s fontanama, afera s preuređenjem Trga žrtava fašizma i tako dalje. Izvješće GONG-a 'Naša zarobljena mista' navodi kako je protiv Milana Bandića podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. proveo je pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti", stoji u pismu.

Potpisnici pisma apeliraju na Senat Sveučilišta u Zagrebu da pokažu kako "Senat ipak ima neku moć i osjećaj srama" te da prekine "šutnju koja je dovela do ovakvog stanja".

"Barem ovako, na jednoj simboličkoj razini, iskažite svoje protivljenje instrumentalizaciji svih mogućih alata i resursa Sveučilišta za partikularne interese i dobivanje političkih poena. Razmislite koju poruku šaljete mladima, a pogotovo studentima, doktorandima i alumnima Sveučilišta", ističu potpisnici pisma pitajući "jesu li to vrijednosti i norme koje Sveučilište zastupa" te je li to "autonomija na kojoj rektor inzistira".

"Koliko god ovaj i ovakav Milan Bandić može među pojedincima sa Sveučilišta u Zagrebu uživati čast i ugled te ispunjavati njihove niske kriterije za dodjelu počasnog doktorata, smatramo da svojim djelovanjem uništava vjeru u (lokalnu) demokraciju među građanima, izigrava pravnu državu i njezine institucije, prototip je 'lokalnog šerifa' i stoga ne uživa ni čast ni ugled koji su preduvjet za dodjelu počasnog doktorata, ne samo Sveučilišta u Zagrebu, već i svakog sveučilišta koje drži do sebe", zaključuju potpisnici pisma apelirajući na Senat Sveučilišta u Zagrebu da Bandiću ne dodijeli počasni doktorat.

Divjak: "Na Senatu je da čuje argumente"

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u utorak u Čakovcu da podržava izražavanje volje akademske zajednice i javnosti o dodjeli počasnoga doktorata Milanu Bandiću, istaknuvši kako je na Senatu da dobro čuje argumente.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministrica je ponovila kako je to autonomna odluka Sveučilišta.

"No, članovi Senata moraju uzeti u obzir kakva se poruka šalje, ali uzeti u obzir i kakvo je mišljenje ostatka akademske zajednice pa i alumnija Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu, članovi Senata imaju veliku odgovornost", istaknula je Divjak.

Dodala je da o toj temi nije razgovarala s premijerom.

"Mislim da to nije posao politike, to je isključivo akademska odluka koja se donosi na akademskim tijelima koja mora imati odgovornost prema akademskoj zajednici i javnosti jer ne smijemo zaboraviti da poruka koja se šalje na taj način je snažnija", rekla je Divjak.

Što se tiče prosvjeda najavljenoga za 17.30 sati ispred zgrade Rektorata, ministrica je rekla kako je njoj bilo kakvo izražavanje volje prihvatljivo te da ga podržava, "a na Senatu je da to čuje te na temelju toga odluči", poručila je Divjak koja je u Čakovcu boravila na konferenciji Poslovni uzlet Međimurske županije.

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!