Novosti / Hrvatska

KORAK BLIŽE STEČAJU?

Plenković: 'Restrukturiranje Uljanika ne možemo podržati, koštalo bi minimalno 7,5 mlrd. kn'

Plenković: 'Restrukturiranje Uljanika ne možemo podržati, koštalo bi minimalno 7,5 mlrd. kn'
Pixsell

'Ono bi bilo veliko opterećenje za sve građane i porezne obveznike'

Vlada Republike Hrvatske na redovnoj sjednici, trebala je donijeti odluku o sudbini Uljanika. Na dnevnom redu te teme nije bilo, ali je uvrštena tijekom same sjednice i riječ je preuzeo premijer Andrej Plenković pa se osvrnuo na ključno pitanje.

"Krizu u Uljaniku smo gledali iz svih aspekata i moramo donijeti odluku koja je branjiva u svim tim aspektima. Pokazali smo dobru volju prema radnicima i sindikatima u tome da se održi brodogradnja u Puli i u Rijeci", riječi su premijera Andreja Plenkovića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naveo je i da bi ukupni trošak restrukturiranja, prema ponudi koju je iznio strateški partner Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka, iznosio maksimalno deset milijardi i 800 milijuna kuna, a minimalno sedam milijardi i 500 milijuna kuna.

"Provođenjem ovakvog programa restrukturiranja zahijevalo bi dodatno i veliko financijsko izlaganje, a bilo bi i veliko opterećenje za sve građane i porezne obveznike. To nas upućuje na zaključak da je restrukturiranje upitno i ne možemo ga podržati. Ostajemo otvoreni za dodatna rješenja", istaknuo je Plenković i zaključio priču

Također, Ministarstvo financija dalo je sve potrebne brojke oko brodogradilišta i efekte na javne financije, a vidjet će se hoće li na temelju njih biti donijeta ikakva odluka, koju radnici u prvom redu željno iščekuju.

"Javne financije su dovedene u takvu situaciju da to mogu podnijeti, ali i taj i nekakav drugi, bilo jednokratni ili kontunuirani efekt nije nešto što je ugodno i što bi osiguralo održivost javnih financija", rekao je uoči sjednice ministar financija Zdravko Marić i odbio otkriti hoće li biti proglašen stečaj ili ne.

Ipak, ministar uprave Lovro Kuščević dao je za naslutiti da će se dogoditi upravo to.

"Suosjećam sa svakim hrvatskim radnikom koji radi i ne prima plaću, ali moramo biti svjesni fiskalne situacije i biti odgovorni prema proračunu", istaknuo je ministar Kuščević.

Odgođeno ročište o stečaju 3. maja

Inače, nešto prije početka sjednice Vlade na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, a novo je ročište zakazao za 17. travnja. 

"Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu zakazati i telefonom da ne čekamo 17. travnja", kazala je sutkinja Liljana Ugrin.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!