Novosti / Hrvatska

KOMENTIRAO ODBIJENICU VLADE

Tomislav Debeljak za RTL Direkt o Uljaniku: 'S mene je pao veliki teret'

Andrej Plenković je potvrdio da država ne ide u restrukturiranje Uljanika jer joj je to preskupo

Ono što se već danima dalo naslutiti iz izjava ministara, danas je konačno potvrdio i premijer Andrej Plenković: država ne ide u restrukturiranje Uljanika jer joj je to preskupo.

Ali i dalje nitko nema hrabrosti reći da je to i konačni kraj Uljanika, i da brodogradilište ide u stečaj. U Vladi sada kažu da su otvoreni i za druga rješenja, a riječki je sud četvrti put odgodio odluku o stečaju Trećeg maja.

"Vlada to ne može podržati"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade, odnosno države, bi zahtijevalo dodatno, veliko financijsko izlaganje, a bilo bi nedvojbeno veliko opterećenje i za građane i porezne obveznike. To upućuje da je održivost tog koncepta restrukturiranja upitna i Vlada to ne može podržati. Ostajemo otvoreni za dodatna rješenja za brodogradilišta i u Puli i u Rijeci", rekao je danas premijer Andrej Plenković.

"Vrlo je jasan stav gotovo svih resora da je u ovome trenutku i za hrvatski proračun i porezne obveznike pragmatičnije ne više financirati ovakav model brodogradnje, ali to ne znači da Vlada okreće leđa i Puli i Rijeci. Dakle i kroz stečajni postupak i prestanak ovakvog modela financiranja perspektiva i u Rijeci i Puli ipak postoji", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

VEZANI ČLANCI

"Cirkus u režiji vladajućih se nastavlja"

Vlada je neodlučna i nesposobna. Tako je, očekivano, danas reagirala oporba, ali zanimljivo je da tako misli i HDZ-ov koalicijski partner Radimir Čačić

"Cirkus u režiji vladajućih se nastavlja, agonija radnika i radnica se nastavlja, ljudi ne dobivaju svoje plaće, strahuju za egzistenciju svoje obitelji, a za to vrijeme je očito kako Vlada od prve neisplate plaće od koje je prošlo gotovo 7 mjeseci zapravo nije ništa napravila", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić

"Premijer Andrej Plenković pokazao je da je nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje pa tako i problem Uljanika i 3. maja. Zbog njegove neodlučnosti i nesposobnosti opet će se tjednima i mjesecima stvar odugovlačiti", kazao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić

"Što je u stvari odgovornost ove Vlade? To je nesposobnost donošenja odluka, to je njihova odgovornost. Nije istina da nisu potpisivali i jamstva. Potpisali su jednu trećinu svih jamstava", kazao je predsjednik Reformista Radimir Čačić.

"Dugo je trebalo uopće da se usudimo ući u dubinsko snimanje"

Vlada je danas odbila plan Tomislava Debeljaka, koji je bio spreman uložiti u Uljanik ali pod uvjetom da država pokrije stare dugove. Tvrdio je i da je i trošak sanacije i stečaja za državu jednak.

"Dugo je trebalo uopće da se usudimo ući u dubinsko snimanje. Kad smo ušli i kad smo vidjeli koliki su to problemi i koliki su gubici, bilo je teško dati ponudu. S ovom odlukom s mene je pao veliki teret jer bi to bilo jako teško dignuti. No, dali smo ponudu jer  znamo da imamo pozitivnu budućnost", rekao je o odbijenici Vlade Tomislav Debeljak za RTL Direkt te dodao da su mu sada misli fokusirane na Brodosplit.

Na pitanje je li za njega ta priča završena, Debeljak je odgovorio "nikad ne reci nikad". "I kada smo imali petero djece, rekli smo da nećemo više, a sada imam devetoro djece. Sada ne razmišljam što će biti u stečaju. To je ionako procedura koja traje nekoliko mjeseci da bi samo vidjelo koliki su ti gubici", rekao je Debeljak. 

"Kad pokosimo travu, uvijek izraste nova trava. Nešto će vjerojatno izrasti"

Na pitanje je li mogao spasiti Uljanik, Debeljak je kazao da ne bi dali ponudu da ga nisu mogli spasiti. "Shvaćam sve hrvatske građane koji su protiv toga. Jer nema smisla da radiš i nešto zaradiš pa daš nekom drugom", kazao je Debeljak. 

"Vezano za stečaj. Kad pokosimo travu, uvijek izraste nova trava. Nešto će vjerojatno izrasti", zaključio je Debeljak. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!