Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RAZJASNILA SITUACIJU

Kolinda Grabar-Kitarović otkrila zašto je čekala posljednji trenutak za raspisivanje europskih izbora

'Ova kriza upozorila je da EU i sve što nudi ne smijemo uzimati zdravo za gotovo'

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je redovnu konferenciju za medije, a tema su bila vanjsko-politička pitanja. Naravno, najveći interes izazvali su Brexit i odnosi s Bosnom i Hercegovinom posljednjih nekoliko tjedana.

Iako, predsjednica je govorila o pravima žena, za koja se zalaže u svakom trenutku i prilikom svakog posjeta. Kao i potrebi za suradnjom sa Srbijom oko nestalih u Domovinskom ratu, što je konstantno gorući problem. Ali, Brexit je ipak u prvom planu, posebno ono kako bi se mogao odraziti na Hrvatsku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Europa će iz izaći jača, a ova kriza upozorila je da Europsku uniju i sve što nudi ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Naravno, ukoliko neka država želi izaći iz Unije, može to učiniti, zbog čega žalimo", kazala je predsjednica pa se osvrnula na utjecaj koji bi Brexit trebao imati na Hrvatsku:

"Neće se odraziti na Hrvatsku. Ipak, ono što mi je osobno bilo problematično kod raspisivanja izbora za Europski parlament, i zašto sam čekala posljednji trenutak, jest upravo situacija oko Brexita. Jer, ukoliko Velika Britanija izlazi iz EU, Hrvatska ima 12 zastupnika, a inače bi imala 11."

Pojasnila je i da se nada kako će kroz nekoliko dana biti donesena konačna odluka "jer situacija se mora riješiti i što se više razvlači, utječe na sve državljane EU".

"Što se suradnje s Velikom Britanijom tiče, vjerujem da će se ona osnažiti", smatra Grabar-Kitarović.

Poveći vanjsko-politički problem posljednjih tjedana jest navodna umiješanost Hrvatske u vrbovanje i naoružavanje selefija, koji bi potom djelovali u BiH.

"Nemam namjeru sudjelovati u propagandi pojedinih krugova u BiH", kratka i jasna je bila predsjednica.

Navela je i još uvijek vjeruje u dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Hrvatsku te da oko toga nema nikakvih prijepora između premijera Andreja Plenkovića i nje.

"Nema nikakvih prijepora između nas, on je fokusiran na EU, a ja sam napravila iskorak van nje. Ne samo Europu nego i druge kontinente. A što se Rusije tiče, bitna je za Hrvatsku i nadam se posjeti predsjednika Putina."

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!