Ostani doma
Novosti / Hrvatska

radovi kreću prvog travnja

Peti pokušaj prodaje: Kineskinja Yu želi uložiti u oronulu Titovu političku školu

Upasti u ovu elitnu političku školu nekad je bila osobita čast

Hotel Zagorje, bivša politička škola u Kumrovcu, uskoro bi mogla dobiti novog vlasnika, odnosno vlasnicu - kinesku gospodarstvenicu, gospođu Yu.

Nekadašnja tvornica ideja o općenarodnoj obrani, a kasnije kamp hrvatske vojske, u međuvremenu je postala ruglo i sramota svih vladajućih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lokot na nekad luksuznoj političkoj školi domar Branko nije u životu toliko puta otvorio kao u posljednjih mjesec dana.

Trebat će uložiti velik novac, procjenjuje se barem 20 milijuna eura da se bivša Titova škola, u kojoj su se čitali Marx, Engels i Kardelj - pretvori u turističko rekreativni centar.

Upasti u ovu elitnu političku školu nekad je bila osobita čast, danas je, barem među aktivnim političarima teško naći nekog tko će priznati da je ovdje učio iz ovih knjiga.

Posljednjih 25 godina prestižna je škola služila kao kamp za obuku Hrvatske vojske, privremeni dom izbjeglicama iz Vukovara, a jedno je vrijeme trebala služiti i kao scenografija za snimanje hororaca. Setting je idealan:  154 jednokrevetne soba, kinodvorana u kojoj je još uvijek mrak i puno detalja iz kojih vrebaju duhovi prošlosti. 

Na današnji dan 1974. Tito se susreo s egipatskim predsjednikom Sadatom, Čaušesku je postao predsjednik Rumunjske, prosječni dohodak je bio 774 nova dinara.

Za Kumrovec sada stižu topliji dani. U petom pokušaju prodaje, u kojem se cijena s početna 22 spustila na 12 milijuna kuna, za Titovu se školu zainteresirala kineskinja  simboličnog prezimena Yu.

"Nadamo se da će ući ne samo u Političku školu, nego da će se ta priča proširiti i na znansveno studijski centar, bivši spomendom ovdje u Kumrovcu, isto tako, tu još je i Titova vila rezidencija Kumrovec i još jedan veliki objekt koji je u državnom vlasništvu, a koji bi ovih dana trebao preći u vlasništvo Općine Kumrovec i stadion Kumrovec", rekao je Robert Šplajt, Načelnik Općine Kumrovec.

A prije nego gospođa Yu, inače, unuka Mao Ce Tungova brata, sljedeći put posjeti Kumrovec, to će se oronulo zdanje malo ušminkati.

"U ponedjeljak će Komunalno poduzeće Općine Klanjac započet sa čišćenjem nekretnine, od nekadašnjeg danas zapuštenog inventara" kaže Ivana Pintar, pomočnica Ministra državne imovine.

Obzirom da radovi počinju prvog travnja i prvi su u jedanaest godina pokušaja prodaje - u Kumrovcu se nadaju da neće sve to ispasti tek - kao što bi se u Titovo vrijeme reklo - prvoaprilska šala.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!