Ostani doma
Novosti / Hrvatska

(NE)TRANSPARENTNOST U KAMPANJI

Pismo Zdravku Mariću: 'Zar je Facebook odgovorniji od hrvatskih institucija?'

Pismo Zdravku Mariću: 'Zar je Facebook odgovorniji od hrvatskih institucija?'
RTL

Gong traži da se uredi izborna promidžba na društvenim mrežama

Gong je ponovo apelirao na ministra financija Zdravka Marića i DIP da propišu obavezu izvještavanja o izbornoj promidžbi na društvenim mrežama tijekom europarlamentarnih izbora. Naime, dok hrvatske institucije šute, Facebook je već objavio API za preuzimanje i pretraživanje plaćenih političkih oglasa.

Gong smatra neprihvatljivom šutnju ministra financija Zdravka Marića i nedorečenost Državnog izbornog povjerenstva (DIP) po pitanju transparentnog on-line političkog oglašavanja i komuniciranja sukladno zaključcima Vijeća EU koje je Hrvatska podržala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoga ponovo poziva na ''omogućavanje izvještavanja troškova oglašavanja na društvenim mrežama - za svaki pojedini oglas ili plaćenu objavu na društvenim mrežama – uz API pristup koji bi omogućio pravovremenu objavu strojno čitljivih podataka iz informacijskog sustava DIP-a za nadzor financiranja izborne promidžbe''.

''Nakon višemjesečnih upozorenja, apela i preporuka kako umanjiti prijetnje demokraciji na internetu koje su do sad ignorirane - možemo samo zaključiti da je čak i Facebook, iako privatna kompanija, pokazao veću suradljivost od hrvatskih tijela javne vlasti u cilju zaštite integriteta europskih izbora''.

Ova društvena mreža u međuvremenu je objavila API za preuzimanje i pretraživanje plaćenih političkih oglasa, odgovarajući na otvoreno pismo Mozilla fundacije koja je u međuvremenu objavila i preporuke koji bi sve podaci trebali biti javno dostupni, podsjeća Gong.

Kao i da je Kodeksom prakse za borbu protiv dezinformiranja predviđeno da ''Facebook, Google i Twitter javno objavljuju tko i s koliko novca plaća političke oglase, uključujući i njihovu namjenu te kako su odabrane ciljane skupine za njihovo plasiranje. Akcijski plan protiv dezinformiranja obvezuje ih da jednom mjesečno dostavljaju izvješća Europskoj komisiji o postignutom napretku''.

''Istovremeno, hrvatske vlasti propustile su do sada svaku priliku da pokažu vjerodostojnost u svojoj podršci mjerama Europske komisije protiv širenja dezinformacija on-line, prikrivenog političkog oglašavanja na društvenim mrežama'', napominje Gong.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!