Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ODVOJENE KOMEMORACIJE

Izostanak jasne osude ustaštva: I ove godine u Jasenovcu bez govora političara

Izostanak jasne osude ustaštva: I ove godine u Jasenovcu bez govora političara
Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog neslaganja po pitanju odnosa prema ustaštvu i ove će godine biti održane zasebne komemoracije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo na komemoraciji u Jasenovcu koja će se po pokroviteljstvom Sabora održati u nedjelju 14. travnja.

Da će Jandroković predvoditi saborsko izaslanstvo, Novom listu je potvrđeno iz Sabora te im je na njihovo pitanje hoće li održati i govor na komemoraciji rečeno da će protokol po tom pitanju biti identičan lanjskome što znači da će Jandroković položiti vijenac kod spomenika Kameni cvijet i potom se upisati u Knjigu dojmova. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, to znači da ni ove godine neće biti održani govori na komemoraciji u Jasenovcu, a što je praksa koja je uspostavljena 2016. godine, povratkom HDZ-a na vlast. Do te godine govori političara, bez obzira da li na vlasti bio HDZ ili SDP, bili su neizostavni dio komemoracije u Jasenovcu, a tim se govorima izražavao pijetet žrtvama i osuđivao ustaški režim.

Tko će predvoditi izaslanstvo Vlade, pitanje je na koje do sada iz Vlade dnevniku nisu odgovorili. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će i ove godine otići u Jasenovac u tišini, a tako čini otkako je izabrana za predsjednicu Republike. 

Podsjetimo, i ove godine bit će održane dvije komemoracije. Zbog neslaganja po pitanju odnosa prema ustaštvu organizacije koje predstavljaju žrtve jasenovačkog logora i ustaškog režima – Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina, Savez Roma u Hrvatskoj »Kali Sara« i Savez antifašističkih boraca i antifašista – i ove će godine organizirati zasebnu komemoraciju i to u petak 12. travnja pod nazivom Dan proboja logoraša u Jasenovcu. Na toj komemoraciji tradicionalno se drže govori.

Komemoracija u Jasenovcu održava se u spomen na proboj logoraša iz tog najvećeg ustaškog logora 22. travnja 1945. godine. Tada su posljednji logoraši, shvativši da ih čeka sigurna smrt, pokušali proboj, a od njih šestotinjak koliko ih je krenulo u proboj preživjelo ih je tek nešto više od stotinu.

Komemoracija se tradicionalno održava u nedjelju datumski najbližu 22. travnja, ali je povremeno bila pomaknuta i na neku drugu nedjelju, pa je ove godine komemoracija pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora organizirana 14. travnja budući da je tjedan dana kasnije Uskrs.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!