Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Osuđeni ratni zločinac

Inicijativa mladih: 'Davanjem javnog prostora Kordiću gradi se društvo koje veliča rat i nasilje'

Inicijativa mladih: 'Davanjem javnog prostora Kordiću gradi se društvo koje veliča rat i nasilje'
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dario Kordić osuđen je za najgore oblike zločina, među kojima je odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. godine

Inicijativa mladih za ljudska prava u srijedu je uputila otvoreno pismo upravitelju Studentskog doma "Stjepan Radić" Boženku Ćosiću, povodom održanog predavanja Darija Kordića, u kojem su ga prozvali jer je dopustio obraćanje osuđenog ratnog zločinca koji se nikada nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran te su mu poručili da se davanjem javnog prostora takvim ljudima gradi društvo koje veliča rat i nasilje i ne poštuje žrtve.

Povod njihova obraćanja je, ističu, predavanje koje je u organizaciji Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u kinu "Forum" zagrebačkog studentskog doma "Stjepan Radić" u utorak navečer održao Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikada pa ni jučer nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran", stoji u otvorenom pismu inicijative upućenom upravitelju Ćosiću. Podsjećaju ga da presuda kojom je Kordić proglašen krivim od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece.

Gradi se društvo koje veliča rat i nasilje

Iz inicijative poručuju da se davanjem javnog prostora takvim ljudima gradi društvo koje veliča rat i nasilje, omalovažava i ne poštuje žrtve te aktivno promiče vrijednosti suprotne ljudskim pravima.

U pismu su upravitelju uputili zahtjev da se u kinu Forum gdje je Kordić održao predavanje, održi projekcije filma "Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna" u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, koji tematizira i zločine počinjene u Ahmićima za koje je Kordić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina, kako bi "studentima i studenticama te zainteresiranoj javnosti omogućili da steknu znanja i spoznaje o događanjima i zločinima koji su se dogodili u srednjoj Bosni početkom devedesetih".

"U nadi da prepoznajete važnost i odgovornost da navedena projekcija bude prikazana, molimo da se održi 16. travnja na 26. obljetnicu zločina u Ahmićima", stoji u pismu Inicijative mladih za ljudska prava.

Sud u Haagu Kordića osudio na 25 godina zatvora

Mediji navode da je Kordić u utorak navečer na skupu koji je pokrenuo studentski kapelan don Damir Stojić, pričao o vjeri i susretu s Bogom, no pred kraj njegova govora skup u dvorani prekinula je nekolicina mlađih ljudi uz povike da je ratni zločinac. Razvili su i transparent sa sličnim sadržajem, no on im je oduzet te su vrlo brzo pobjegli.

Međunarodni sud u Haagu osudio je 2001. Kordića na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u središnjoj Bosni, a oslobođen je 2014. godine, nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Mrsić zbog predavanja Kordića traži hitno očitovanje Sveučilišta i Nadbiskupije

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić izjavio je u srijedu kako je užasnut činjenicom da je osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao predavanje u zagrebačkom Studenskom domu "Stjepan Radić", zbog čega je u Saboru zatražio hitno očitovanje Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačke nadbiskupije, koja je predavanje i organizirala.

"Užasnut sam situacijom koja se jučer desila u Zagrebu, gdje je u organizaciji crkve u prostorima Sveučilišta u Zagrebu pred studentima govorio osuđeni ratni zločinac. Kakvu poruku šaljemo građanima i onima koji su pobijeni u Ahmićima", upitao je Mrsić, napominjući da je Kordić jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za ratne zločine nad Bošnjacima 1990-ih godina.

Zbog svega je zatražio hitno očitovanje Studentskog centra Zagreb, Zagrebačke nadbiskupije i rektora Sveučilišta u Zagrebu, ali i zabranu budućih gostovanja osuđenog ratnog zločinca.

Mrsić je zahvalio "hrabrim studentima" koji su javno iskazali svoje negodovanje i pokušali spriječiti organizaciju jedne takve tribine a onima koji su došli dati podršku osuđenom ratnom zločincu poručio je da se zapitaju: "Pronalazite li riječi Boga u riječima ratnog zločinca, ili u suzama i patnji svih onih koji su stradali od Kordićeve ruke".

"Dario Kordić nije Hrvatska koju želimo, ni Hrvatska u kojoj želimo živjeti. Želimo da Hrvatska bude drugačija", istaknuo je.

HDZ-ovac Ivan Šuker uzvratio mu je kako "možda neke još uvijek smeta što ima Hrvata u BiH".

Inače, Dario Kordić govorio je u utorak navečer o vjeri i Bogu na skupu u u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić", a skupina studenata prekinula je predavanje uz povike Kordiću da je ratni zločinac.

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!