Novosti / Hrvatska

Prosvjed građana

Splićani prijete gradskim vlastima tužbama zbog 'udovoljavanja strancima': 'Park treba ostati park!'

Simbolično su trakom ogradili zelene površine te tvrde kako odbacuju tezu da žele gradu uskratiti turizam i neophodan profit

Tko je važniji - turisti ili mi? Pitaju se stanari povijesne jezgre Splita koji su se jutros okupili na prosvjedu protiv korištenja jedinog parka u središtu grada za organizaciju ljetnih manifestacija. 

Tvrde da ih se pokušava otjerati iz središta grada kako bi se udovoljilo strancima. Prosvjednici prijete tužbama pa je pred gradskim vlastima teška odluka.

Ako pitate stanare koji su jučer prosvjedovali zbog sve većeg korištenja Đardina kao ljetne pozornice, dileme nema.  

"Smatram da bi grad Split stvarno trebao naći neko novo rješenje i novi program koji je primjereniji ovoj lokaciji", rekla je Ivana iz Splita.

"Buka je prvi okidač stresa, a stres, zna se šta stvara. Bolest", rekla je Klara iz Splita.

Simbolično su trakom ogradili zelene površine te tvrde kako odbacuju tezu da žele gradu uskratiti turizam i neophodan profit.

"Protiv stihijskog upravljanja jesam. Protiv samog turizma nitko nije, ali turizmom treba upravljati, a ne da se događa", rekao je predsjednik udruge stanovnika povijesne jezgre Marin Krpetić.

Ironično, upravo izmještanjem dijela turističkog sadržaja u Đardin su iz Banovine pokušali rasteretiti Rivu. Ipak, turisti s kojima smo razgovarali, misle da bi park trebao ostati park. 

"Mislim da bi ovo trebalo biti mjesto mira i tišine. Nemate baš previše zelenih površina i lijepo je imati prostor za lokalno stanovništvo i turiste", rekao je Stefan iz SAD-a.

"Ovo mora biti mjesto tišine za ljude ljeti tako da mogu ovdje sjediti, jesti i razgovarati", rekao je Wilfried iz Njemačke.

Ako se Grad ogluši na njihove zahtjeve za povratkom mira i tišine, prosvjednici prijete tužbom UNESCO-u, koji je park zaštitio, ali i privatnim tužbama.

"Zimi će možda ovdje trčati samo nekakve pantagane, neće biti čovjeka. Počet će odumirati pazar, počet će odumirati ribarnica. Neće biti stanovnika!", rekao je predstavnik stanara Mario Jelavić.

Iz Grada su nam neslužbeno poručili kako će odluku o budućnosti Đardina u kojoj trebaju pronaći balans između profita od turizma i kvalitete života građana donijeti uskoro. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!