Novosti / Hrvatska

s premijerom razgovarao boris mišević

EKSKLUZIVNO Plenković za RTL: 'Kinezi vrlo brzo dolaze pogledati stanje u Uljaniku!'

'Zamolio sam kineskog premijera da dođu predstavnici ključne kineske kompanije koja se bavi brodogradnjom'

Plenković i kineski premijer na gradilištu Pelješkog mosta: Pritisnuli 'lažni gumb' pa otišli na domjenak

Završena je euforija zbog dolaska kineskog izaslanstva. Dubrovnik može odahnuti od nikad većeg policijskog osiguranja jer su lideri zemalja članica Unije iz srednje i istočne Europe napustili grad. 

A ono što je delegacija najmnogoljudnije zemlje za sobom ostavila su većinom potpisani dokumenti i to ne ugovori nego tek pisma namjere.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O svemu ovome u RTL-u Danas reporter RTL-a Boris Mišević je razgovarao s predsjednikom Vlade RH Andrej Plenkovićem.

Prema svim usporedivim dimenzijama, jedan od najvećih skupova u novijoj hrvatskoj povijesti. Što će građani najkonkretnije osjetiti od ovoga što se danas razgovaralo?

Ovim današnjim događajem poslana je poruka ne samo Kini, nego i poruka Hrvatskoj. Oni su spremni dignuti razinu naših odnosa na jednu novu razinu. Ponudili smo dva projekta - ulaganje u luke i željezničku infrastrukturu.

Pruga Rijeka - Zagreb. Na koji način Kinezi tu mogu sudjelovati.

Tu je sve moguće. Mi ćemo nastojati da u financiranje nizinske pruge idemo na dva modela - ili financiranje iz EU ili koncesija.

VEZANE VIJESTI

Za što su oni više zainteresirani?

Mi smo sada potpisali dva sporazuma. Da se napravi radna skupina da se vidi koji bi bili najbolji modeli za njeno financiranje.

Mogu li Kinezi napraviti ono što Hrvatska i privatni investitor nisu napravili s Uljanikom? Je li za Kineze Uljanik ulaz u Europu?

Sudionici Summita Kina +16 obišli Stradun i uživali u nastupu skupine Linđo

Vlada je već platila 420 milijuna eura državnih jamstava koje su nažalost išle bankama. Mi smo u godinu i nešto napravili sve što smo mogli. 

Što mogu oni?

Iskoristio sam sastanak da mu pojasnim kontekst hrvatske brodogradnje. Ono što im treba je ozbiljan konsolidator koji zna te procese voditi. Kinezi danas grade 40 posto svjetskih brodova. Ja želim biti vrlo realan. Ovo je jedna prilika koju smo željeli staviti na stol. Zamolio sam kineskog premijera da dođu predstavnici ključne kineske kompanije koja se bavi brodogradnjom da posjete Hrvatsku, da posjete Uljanik i 3. maj i vide da li bi oni mogli biti taj partner koji bi pomogao restrukturiranje.

Kada dolaze?

Vrlo brzo.

Ana Maslać Plenković i Cheng Hong

Srpska premijerka je rekla da će vas skoro pozvati u Srbiju. Jeste dobili službeni poziv?

Danas sam razgovarao s nekim kolegama kraće, s nekima sam imao bilateralne sastanke. Hrvatska dogodine predsjeda EU-om. Ja ću u pripremi toga  posjetiti sve susjedne zemlje. Želimo se dobro pripremiti.

Jeste zadovoljni kako je sve to izgledalo?

Mislim da je bilo jako dobro. To bolje vide naši sugrađani. Uspješan posjet za pozicionioranje Hrvatske. Mislim da mogu zhahvaliti svima u različitim resorima koji su pridonijeli. Mislim da smo napravili veliki međunarodni skup.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!