Novosti / Hrvatska

NOVI DETALJI AFERE

Doznajemo! Franji Vargi ponuđen status svjedoka pokajnika: 'Brkićev broj sam zaprimio 2017...'

'Kako je sud mogao potvrditi one navode, a sad voditi istragu u drugim pretpostavkama'

Reakcije stižu sa svih strana već dan nakon što smo prvi objavili da je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić ispitan na policiji kao osumnjičenik

No, zanimljivo - ni premijer ni ostali članovi iz vrha stranke nisu znali što se događa, odnosno Milijan Brkić ih o tome nije niti obavijestio. U međuvremenu, otkrivamo sve više informacija o najnovijoj aferi koja trese HDZ, a imamo i rekaciju Franje Varge.

Kakva će biti sudbina Milijana Brkića koji je dobio status osumnjičene osobe policija još ne otkriva. U izjavama nakon RTL-ovog otkrića oprezan je i sam ravnatelj policije Nikola Milina.

"Mogu reći da policija postupa po službenoj dužnosti, razmjenjuje sve informacije s odvjetništvom i kao u svim drugim krim istraživanjima, policija prikuplja obavijesti od građana, ispituje u svojstvu osumnjičenika. A on ima status osumnjičenika? Kriminalističko istraživanje se nastavlja. Mogu vam reći da su izvidi tajni", kazao je Milina.

Dok Milijan Brkić poručuje kako je sve to cirkus i da je sramotno u što su pojedinci pretvorili institucije, premijer Andrej Plenković otkriva kako mu o svemu ovome Milijan Brkić nije ništa rekao. 

"U ovom trenutku nemam nikakvih dodatnih saznanja. Ne želim komentirati nešto o čemu nemam dovoljno saznanja."

Na početku afere SMS, sam premijer Plenković kazao je kako mu se cijela afera ne sviđa. Iako najnoviji krak te afere prokazuje i Brkića, Plenković smatra kako to HDZ-u uoči izbora za Europski parlament neće štetiti.

Ipak, spominjanje Brkića kao osumnjičenika kod političkog i glavnog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića izaziva zabrinutost.

"Naravno da hrvatskoj demokratskoj zajednici nije drago da bilo koji član stranke ima bilo kakve veze i istrage i afere i tako dalje, ali zaista pustimo da policija i DORH naprave svoj posao bez ikakvog pritiska sa strane politike."

Presretanje računalne pošte i nije toliko rijetko kazneno djelo, poručuje stručnjak za informacijsku sigurnost Alen Delić. Sve se to događa, a da krajnji korisnik ne zna tko je sve prije njega vidio mail koji mu stiže.

"To volim objasniti kao i razglednica. Kad pošaljete razglednicu poštom od točke A do točke B, vi ne znate tko je tu razglednicu u međuvremenu pročitao", tvrdi Alen Delić.

U slučaju oko Milijana Brkića, ispitan je i Franjo Varga prošli tjedan u Osijeku. Bio je bez odvjetnika pa se branio šutnjom. Za RTL o najnovijim optužbama kratko je poručio:

"Prema optužnici sam zaprimio broj Milijana Brkića u listopadu 2017. od Curića kako bi sačinio komunikaciju. Sad ispada da sam na poticaj Milijana pratio od 2015. Kako je sud mogao potvrditi one navode, a sad voditi istragu u drugim pretpostavkama. Jedno isključuje drugo."

Vargin odvjetnik pred kamere ne želi. Pita se je li u ovom slučaju ponovno u pravosudnom postupku pritisak politike. Čeka se idući potez policije.

Također, Vargi je ponuđen i status svjedoka pokajnika, ali to je njegovu odvjetniku čudno zbog svega što se događa. Taj status nije prihvatio i neće ga prihvatiti.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!