Novosti / Hrvatska

REZIME TROŠKOVA

Izbori u Lici koštali više od 900 tisuća kuna: Više od polovice bile su naknade biračkim odborima

Izbori u Lici koštali više od 900 tisuća kuna: Više od polovice bile su naknade biračkim odborima

Više od pola troška provedbe izbora naknade su članovima biračkih odbora

Trošak provedbe prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije iznosi 922.426 kuna, stranke i grupe birača još nisu objavile troškove svojih kampanja iako su izvješća Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) predale prije tjedan dana, no rok njihove objave je do 24. travnja.

"Sve stranke i nezavisne liste koje su se natjecale za mjesta u Županijskoj skupštini moraju same objaviti financijska izvješća i to do 24. travnja", rekla je Hini članica ŽIP-a za nadzor financiranja izborne promidžbe Mirjana Kosanović.

Dodala je i kako su financijska izvješća ŽIP-u sve liste dostavile u zakonskom roku, do 9. travnja, neki putem pošte, a neki osobno. "Za sada nemamo primjedbe, no izvješća se pregledavaju, a  same su stranke dužne objaviti ta izvješća do 24. travnja u ponoć“, pojasnila je Kosanović.

Više od pola troška provedbe izbora, odnosno oko 476.177 kuna, naknade su članovima biračkih odbora - i to po 300 i 250 kuna.

Slijedi 129.830 kuna materijalnih troškova u koje ulazi tiskanje listića i plakata, glasačke kutije, glasačke pregrade, oglašavanje, troškovi iznajmljivanja privatnih kuća za biračka mjesta, troškovi domara, prijevoza biračkih odbora, uključujući i odlazak članova odbora do domova nemoćnih i nepokretnih osobakako bi i oni mogli glasati.

Članovi stalnog sastava ŽIP-a, prema vladinoj odluci dobili su 3.600 kuna neto, ukupno 35.054 kuna bruto, a članovi proširenog sastava ŽIP-a 2.340 kuna neto po osobi, ukupno 22.761 kunu bruto.

Preostalih oko 258 600 kuna ukupna je naknada predsjednicima, potpredsjednicima i članovima stalnog sastava svih gradskih i općinskih izbornih povjerenstva, kao i naknada za rad stručnog tima te za obavljanje administrativno-tehničkih i pomoćnih poslova.

Izbori su 10. ožujka bili održani jer bivši saziv Županijske skupštine nije do 31. 12. 2018. godine usvojio proračun župana Darka Milinovića. Prema izbornom rezultatu konstituirana je u četvrtak Županijska skupština u novom sazivu, a 18. će travnja biti rasprava o proračunu kako ga je predložio župan Darko Milinović.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!