Ostani doma
Novosti / Hrvatska

BOLJI TRETMAN PACIJENTICA

Sve više Hrvatica ide u Sloveniju na pobačaj: 'Do 12. tjedna ne pitamo zašto su to odlučile napraviti'

Sve više Hrvatica ide u Sloveniju na pobačaj: 'Do 12. tjedna ne pitamo zašto su to odlučile napraviti'
RTL

U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće

U zadnja 3 mjeseca se za 25 posto povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u Brežice.

Naime, u Sloveniji 10 ginekologa/inja (3 posto) odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti, a u Hrvatskoj 60 posto. Zbog toga ne čudi da sve veći broj Hrvatica ide preko granice na zahvat, što su primijetili i tamošnji liječnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANE VIJESTI

Ginekologinja bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar otkriva da iz Hrvatske dolaze pretežito mlađe žene, između 20 i 30 godina.

"Do 12. tjedna niti ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju", kaže ginekologinja.

Kako CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje piše na svom Facebooku, u Sloveniji se zdravstveni djelatnici  odnose prema ženama s poštovanjem, poštujući njihov izbor. Također, dostupan je medikamentozni pobačaj, a cijena je 200 eura za strane državljanke. 

U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće na koji imaju pravo po zakonu. Nevjerojatno, ali žrtve silovanja u Hrvatskoj moraju same platiti pobačaj.

Slovenska radiotelevizija napravila je prilog o ovoj temi naslova "Pravo na izbor".u kojem, osim aktualnih statističkih podataka, donose i potresna svjedočanstva žena koje su bile primorane trudnoću prekinuti u Sloveniji.

"Krvarila sam od prvog dana trudnoće. Liječnik je jedva mogao detektirati puls fetusa. Preventivno sam otišla na pobačaj, ali mi ga liječnici u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti. Njihov odnos je bio ponižavajući, zbog njih sam se osjećala očajno. Zato sam otišla u Sloveniju", kaže neimenovana žena koja je abortus obavila u susjednoj nam zemlji.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!