Novosti / Hrvatska

INDEKS MEDIJSKIH SLOBODA

Hrvatska u društvu Armenije, BiH, Haitija...: 'Istraživački novinari često su meta zlostavljanja'

Hrvatska u društvu Armenije, BiH, Haitija...: 'Istraživački novinari često su meta zlostavljanja'
Marko Prpić/PIXSELL

Listu, već uobičajeno, predvode Norveška i druge skandinavske države

Hrvatska se poboljšala za pet mjesta na svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, te je sada na 64. mjestu, ali organizacija upozorava na politički pritisak na javnu televiziju, fizičke napade i zastrašivanje novinara putem interneta.  

Hrvatska se po slobodi medija nalazi u društvu Armenije (61.), Haitija (62.) i Bosne i Hercegovine (63.) i ispred Grčke (65.). Listu, već uobičajeno, predvode Norveška i druge skandinavske države.  

"Vlada se miješa u rad HRT-a"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

RSF navodi kako su hrvatski novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine često metom zlostavljanja. Velik su problem fizički napadi, prijetnje i zlostavljanje novinara na internetu. 

VEZANE VIJESTI

Organizacija upozorava kako i dalje postoji problem vladinog miješanja u rad Hrvatske Radiotelevizije, što ograničava medijsku neovisnost. 

"Jasno je da je HRT pod političkim pritiskom. Interesne skupine pokušavaju utjecati na uređivačku politiku i upletati se u unutarnju organizaciju", navodi RSF.

Problematična i kaznena djela protiv protiv ugleda i časti 

RSF ističe činjenicu da je HRT-a čak tužio svoje zaposlenike koji su se požalili o tim problemima. 

Organizacija problematizira i kaznena djela protiv ugleda i časti u medijskom prostoru, posebno ističući klevetanje i sramoćenje. Ističe se i kako je vrijeđanje "Republike, grba, državne himne i zastave" kažnjivo s do tri godine zatvora. 

Kada su u pitanju Hrvatskoj susjedne zemlje, Slovenija je po slobodi medija 34., Mađarska 87., a Srbija 90., što je za obje zemlje pad za čak 14 mjesta. Crna Gora je 104. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!