Novosti / Hrvatska

'REŠETANJE' PREMIJERA I MINISTARA

Buran aktualac! Uvrede, prozivanja, vrijeđanja i opomene: 'Završit ćete kao Sanader - sam i u zatvoru'

Nakon uskrsne stanke zasjedanje je održano je aktualno prijepodne

13:54 - Završio je aktualni sat.

13:50 - Anka Mrak-Taritaš pitala je premijera o Zakonu na pravo na prekid trudnoće i o tome kad će se taj zakon izglasati. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prošlo je dva mjeseca otkad su svi rokovi prekoračeni. Svjedoci smo da 60 posto ginekologa u Hrvatsoj ima pošast zvanu priziv savjesti", rekla je Mrak-Taritaš i spomenula je da Hrvatice odlaze na pobačaj u Sloveniju. 

Premijer je kazao da postoji pozitivan zakon koji je na snazi već 41 godinu.

"Pravo je ozbiljne zemlje da ima ozbiljnog premijera, a Hrvatska to nema", kazala je Mrak-Taritaš.  

13:45 - Nezavisni zatupnik Bojan Glavašević postavio je jedno pitanje Plenkoviću: "Znate li koliko biste li u Zagrebu prosječno platili najam stana do 60 kvadrata?".

"Nema odgovora", poručio je umjesto Plenkovića Jandroković. 

"Nema odgovora? Ne znam jeste li neinformirani li ste nezainteresirani, ali jako je teško naći stan za najam u velikim hrvatskim gradovima. Zbog kratkoročnog najma teško je naći najam stana za dugoročni najam. Za stan do 60 kvadrata u Zagrebu ćete morati platiti preko 4.600 kuna. To nije život to je preživljavanje. Između 70 i 80 posto mladih u Hrvatskoj i dalje žive sa svojim roditeljima. Ako ova zemlja postane preskupa za vlastite građane, onda ljudi nemaju tu što raditi. Nisam zadovoljan vašim odgovorom, valjda vas druge stvari impresioniraju", poručio mu je Glavašević. 

13:30 - Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida postavio je pitanje o poskupljenju naknada ministru Zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću. Napomenuo je kolike su prosječne režije u Hrvatskoj pa ih usporedio s drugim državama Europske unije. 

"Ja bih prije svega postavio pitanje metodologije, odnosno vašeg pristupa svemu navedenome. Što za vas podrazumijevaju režije? Uskačete u usta sami sebi", kazao mu je Ćorić. 

"Ja naravno, nisam zadovoljan vašim odgovorom. Ja sam pitao hoće li od prvog srpnja doći do porasta cijena za kućanstva, a odgovorili ste sve, samo ne to. Htio sam ustvrditi da hrvatskom energetikom vlada jedan lobi koji nam zapravo kroji svu relevantnu politiku. Cijene nam sve više rastu, a trošarine padaju", istaknuo je Sinčić.

12:55 - Mostov Nikola Grmoja je zatražio povredu poslovnika, a na to mu je Jandroković odgovorio: "Ovdje nema povrede poslovnika jer vi nekog ne možete slušati. Sloboda počiva na proceduri, zakonima i odgovornosti. To je sloboda", kazao je Jandroković.  

12:20 - Zastupnica MOST-a, Sonja Čikotić upitala je premijera o natječaj kojim MVEP traži "časnike za vezu" tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Spomenula je niske naknade i nemoguće uvjete.

Plenković se s njom nije složio. "Meni je na početku plaća bila 1300 kuna i govorio sam četiri jezika koje i danas govorim".  

"Ovo je uobičajena stvar, to rade sve zemlje koje predsjedavaju Vijećem EU-a. I ja sam to radio i nije mi bilo teško", rekao je Plenković.

Zatim je Bulj optužio Plenkovića za povredu poslovnika, ali je Jandroković Bulju dao opomenu i kazao: "Vi ste prekršili poslovnik". 

Ima li Vlada plan za Uljanik?

11:55 - Zastupnik SDP-a Peđa Grbin pitao je ministra gospodarstva Darka Horvata o stanju u Uljaniku. "Ima li Vlada RH plan za rješavanje situacije u Uljaniku i 3. maju i koji je?", pitao je Grbin. 

Na to mu je Grbin kazao da mu je postavio pitanje na kojeg ne želi odgovoriti. "Idemo u restrukturiranje ili u stečaj? Vi i dalje samo produžavate agoniju tim ljudima. Sramite se ministre!", poručio mu je Grbin. Njega je Horvat podsjetio da je upravo on zazivao kaznenu odgovornost ministra jer je, kako je rekao, ljetos pronašao način isplate plaća radnicima. "Vlada je sukladno svim zakonskim odredbama imala i ima plan. Želimo spasiti 124 milijuna eura državnog jamstva", rekao je Horvat. 

Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Završit ćete kao Sanader - u zatvoru!'

11:45 - Beljak pak je upozorio Plenkovića da je cijela "njegova desna strana" nestala. Hrvatsko mljekarstvo uništeno je iz temelja. U Hrvatskoj postoje mljekare, farme, koje su propale...

Aktualni sat u Saboru

"Vidim da vi dijelite interes zastupnika Bulja", kazao mu je Plenković pa nastavio: "Da li vi znate kolika je trgovinska razmjena između Kine i Hrvatske? Ja mislim da ne znate. Tu je Hrvatska u deficitu. Razgovarajte malo s hrvatskim izvoznicima, pitajte ih malo, nađite si vrijeme. Ne znam više u koji žanr političkih stranki vi pripadate. Za koga vi stojite? Iza kojih političkih opcija stojite?", pitao ga premijer. 

"Meni je jako žao što ste nervozni gospodine Plenkoviću. Koliko vrijedite vidjet ćete već na izborima. Tako su po ramenima tapšali i Sanadera pa vidite gdje je završio, tako ćete i vi završiti. Znate li vi da nitko od OPG-ovaca ne može dobiti poticaje ako nema člansku iskaznicu HDZ-a. Nemojte misliti da vi vladate HDZ-om", poručio mi je Beljak i dodao da se HDZ pretvorio u koruptivnu, mafijašku hobotnicu kojoj je Plenković samo nominalno na čelu. 

11:30 - Zastupnica SDP-a, Sabina Glasovac, poručila je ministrici obrazovanja Blaženki Divjak da se njena reforma školstva svela na "tabletizaciju", da parcijalno provodi kurikularnu reformu te da pokuša komentirati kaos u njenom ministarstvu. 

"Eksperimentalna reforma se prati, rezultati se promptno objavljuju. Ako želite nešto više saznati posjetite web stranicu Škola za život", odgovorila joj je Divjak. 

10:55 - Bruna Esih iz Neovisnih za Hrvatsku upitala je premijera o migrantskom centru tik uz hrvatsku granicu.

"Što hrvatska vlast čini da smanji pritisak na hrvatsku granicu? Što činite da rasteretite Hrvatsku te štetne politike otvorenih vrata", pitala je Esih Plenkovića. 

Premijer je odgovorio da je 6.500 policajaca svaki dan na hrvatskim granicama spriječava nezakonite migracije. Podsjetio ju je da je u Sabor došla na listi HDZ-a. 

"Sasvim sam sigurna da ćete onima koji vas dobro slušaju olakšati zaokruživanje liste na izborima", rekla je Esih i dodala da svaki dan uz granicu prolaze "horde ilegalnih migranata", da je "policija premorena, građani zabrinuti" te da su seljaci primorani sami organizirati straže. 

10:25 - Miro Bulj s bocom mlijeka u rukama upozorio je da je Slavonija prazna i da "ne postoji mljekara Sinj".

Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL

"Imali smo 64.000 mljekara, a sada ih ima manje od 5.000. Otiđite i pogledajte dvije trećine Hrvatske! Slavonija je prazna, živite li vi u realnom svijetu? Dođite u moj kraj, Dalmatinsku zagoru pa mi recite čujete li plač djece?", poručio je zastupnik MOST-a, Miro Bulj premijeru Plenkoviću. 

10:14 - Maras se žalio na povedu poslovnika. "My name is Maras, Gordan Maras. I to dobro zna premijer Plenković. Nije htio dati odgovor na to zašto je 300.000 mladih napustilo Hrvatsku", kazao je.

Na to je Jandroković rekao da je Maras povrijedio poslovnik. 

"Vi ste povrijedili članak 238. gospodine Jandroković. Vi sami sebe trebate prijaviti jer promovirate nositelja liste HDZ-a", kazao pak je na sve to zastupnik HSS-a, Krešo Beljak

10:05 - Prilikom Plenkovićevog odgovora zastupniku Ivanu Lovrinoviću o Agrokoru, odnosno Fortenovi, Gordan Maras zaradio je svoju prvu opomenu. 

"Kolega Maras što hoćete vi? Svoju nepristojnost tražite izvan svoje dvorane, dobili ste prvu opomenu", kazao mu je Jandroković

10:00 - "Hrvatsku protresaju afere. Hrvatska se svaki dan budi u novoj aferi. Kandidati HDZ-a za Europske izbore zadovoljni su mirovinama u Hrvatskoj. Pa onda glasajte za HDZ. Je li vas sram gospodine predsjedniče što je 300.000 mladih napustilo Hrvatsku?", kazao je Gordan Maras iz SDP-a. 

Plenković mu je odbio odgovoriti na pitanje. 

"Vidimo da je predsjednik Vlade u strahu. Ljudima je dosta HDZ-a, lopovluka i pljačke. Zar nije smiješno da Ressler iz HDZ-a govori da u Slavoniji nikad nije bilo ljepše nego sada? Sramota je kako se ponašate dame i gospodo iz HDZ-a? Vi se smijete gospodine Plenkoviću, 300.000 građana je iselilo iz Hrvatske za vašeg mandata. Je li vama to smiješno? Meni nije. Konačno vam netko treba raći dosta. Nismo se rađali za Irsku!", poručio mu je Maras. 

Na samom početku sjednice Nikola Grmoja iz MOST-a predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, rekao je da ga moli da bude razuman te da točku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa stavi na dnevni red u "razumno vrijeme". 

"Iznimno sam korektno uvrstio vašu točku i odbijam vaš prigovor", odgovorio mu je Jandroković na početku sjednice. 

Sve je spremno za novu saborsku sjednicu. Počet će aktualnim prijepodnevom na kojem će zastupnici postavljati pitanja premijeru i njegovim ministrima. 

Nakon uskrsne stanke zasjedanje započinje aktualnim prijepodnevom u okviru kojega će predstavnici Vlade odgovarati na zastupnička pitanja, a poslijepodne slijedi rasprava o izmjenama Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja. 

Miro Bulj donio mlijeko premijeru Plenkoviću

Jučer je utvrđen redoslijed postavljanja zastupničkih pitanja kojih će biti 40. Prva će biti SDSS-ova Dragana Jeckov, a posljednja GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš

Od točaka koje će se naći na saborskoj sjednici izdvajamo novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. S obzirom na približavanje europskih izbora, može se očekivati  da će se radni dan u Saboru pretvoriti u predizbornu kampanju.

Posljednja točka dnevnog reda sutrašnjeg zasjedanja je Mostov prijedlog Zakona o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa.

Saborski aktualac pratite UŽIVO na Vijesti.hr!

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!