Ostani doma
Novosti / Hrvatska

GOST RTL-A DANAS

Bačić o Brkiću: 'Pričekajmo DORH pa onda možemo o pozicijama. Sve prije toga bilo bi nagađanje'

A jedna od glavnih tema, dok su bili na praznicima, za zastupnike je bila politička budućnost Milijana Brkića

Saborski su se zastupnici, nakon uskrsnih praznika, vratili u klupe, a zasjedanje je, već uobičajeno, počelo aktualnim prijepodnevom. Premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade zastupnici su postavili 38 pitanja. 

A kako je kampanja za europske izbore u jeku, tako se sabornica, očekivano, koristila za prikupljanje izbornih bodova. Iako nešto mirnije nego inače, vrijeđanja i opomene ponovno su bile dio saborskog "folklora". 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANE VIJESTI

A jedna od glavnih tema, dok su bili na praznicima, za zastupnike je bila politička budućnost potpredsjednika Sabora Milijana Brkića. Ipak, iako jedanas bilo 38 pitanja, nitko od zastupnika iz oporbe nije niti premijeru niti ministrima uputio pitanje koje se tiče Brkića, i to unatoč tome što je SDP najavljivao mogućnost da će upravo oni pokrenuti proceduru da se Brkića razrješi s pozicije potpredsjednika Sabora ukoliko DORH pošalje zahtjev da mu se skine imunitet.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u razgovoru s Damirom Gregoret kazao je da se jutros čuo s Brkićem i da se ispričao što zbog privatnih obveza ne može doći na Klub zastupnika HDZ-a.

"Nakon toga je već prilikom utvrđivanja dnevnog reda činio je kvorum vladajuće većine. Nije bilo nikakvog problema. Čini mi se da će uskoro i predsjedavati Saborom. Nema nikakvih problema što se tiče rada Milijana Brkića u Saboru", konstatirao je Bačić.

Kaže da ga nije pitao kako je prošlo jučerašnje Predsjedništvo HDZ-a jer je imao sve potrebne informacije. 

Upitan zašto on niti itko drugi u HDZ-u ne može konkretno odgovoriti vjeruje li Brkiću, Bačić kaže da je prvo potrebno pričekati rezultate DORH-ovih izvida.

"Ovdje se ne radi o tome vjerujem li mu ja. Jučer je na Predsjedništvu stranke bilo riječi o tome da se sačeka sa završetkom izvida od strane DORH-a, i na kraju
možemo razgovarati o bilo čemu. Sve prije toga bilo bi nagađanje. Ne vidim posebne potrebe da u ovom trenutku razmišljam o poziciji Milijana Brkića."

Znači li to da će onda biti riječi o poziciji drugog čovjeka stranke i poziciji potpredsjednika Sabora?

"Očekujem da DORH završi izvide pa tek onda možemo o bilo čemu razgovarati", ponovio je Bačić.

No što ako dođe optužnica? Bačić nije želio odgovoriti hoće li se u tom slučaju propitivati Brkićeva pozicija u stranci i Saboru.

"Ne mogu na to sada odgovoriti."

Za primjer, Božidar Kalmeta je prošle godine nagrađen pozicijom pomoćnika glavnog tajnika. Ne samo da je protiv njega podignuta optužnicu nego je i cijeli postupak u tijeku te se čeka presuda.

"On se više nije kandidirao ni za gradonačelnika Zadra ni za zastupnika Sabora. On i dalje ostaje u stranci. On je predsjednik županijskog odbora zadarske županije, jedne od HDZ-ovih najsupješnijih organizacija. Čini mi se da to nije posebna nagrada nego priznanje toj županiji za sve rezultate koje je dosad postigla na dosadašnjim izborima."

Upitan znači li to da onda možda ni protiv Brkića neće biti sankcija, čak i u slučaju optužnice, Bačić je ponovio već rečeno: "Nitko ne zna  kako će završiti istraga pa bih sačekao da čujemo što će reći DORH. Onda možemo govoriti o pozicijama."

Dotaknuo se i današnjeg saborskog aktualca rekavši da je bio upravo onakav kakav je i očekivao.

"Ja sam rekao još jutros da očekujem jedno uobičajeno aktualno prijepodne, gdje će oporba doskočicama, igrokazima i doskočicama pokušati privući pozornost na sebe   u ovoj predizbornoj kampanji, ali mislim da nisu uspjeli u onom što su planirali. I premijer i ministri su argumentiranim odgovorima potpuno razobličili takvu politikansku ulogu oporbe u Saboru. Pokazala se jasno distinkcija između onih koji znaju i onih koji pokušavaju, ali u tome ne uspijevaju", zaključio je Bačić.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!