Novosti / Hrvatska

SAMI IH OSMISLILI

Svjetski uspjeh hrvatskih liječnika! Sveti Duh jedini izvodi operacije uz ove posebne naočale

Iza svega stoji specijalizant Benedict Rak, stručnjak kakvog bi voljeli imati u bolnicama diljem svijeta

Klinička bolnica Sveti Duh jedina u svijetu izvodi operacije oka pomoću širokokutne 3D tehnologije. Ova jedinstvena metoda, koju je osmislio mladi specijalizant ove bolnice, bit će predstavljena na međunarodnom simpoziju, no i prije toga RTL je zavirio u operacijsku dvoranu.

Novi pristup operaciji oka moguć je zahvaljujući mladom liječniku Benedictu Raku, specijalizantu oftalmologije kliničke bolnice Sveti Duh.

"Došli smo do jednog sustava koji zaista ima jedan ogroman i rotacijski i pozicijski kut gledanja praktički cijela sala bilo tko može vidjeti jednako dobru sliku kao operater 3d i u visokoj razlučivosti", kazao je.

Specijalizant Benedict Rak

Liječnici sa Svetog Duha jedini u svijetu rade s pomoću širokokutne 3D tehnologije. Zahvaljujući takvim naočalama i zaslonu, zahvat je jednostavniji. Ujedno, liječnik prvi put ima mogućnost izbora između uobičajenog i novog načina operacije, a nova tehnologija pomaže i u edukaciji.

"Čovjek kao operater može komotnije zauzeti položaj, nije više bitan kut pod kojim gledamo samu projekciju kao što je to bilo kod prethodnih tehnologija", pojasnio je Damir Bosnar iz Klinike za očne bolesti na Svetom Duhu.

U posljednja tri mjeseca na Svetom Duhu izvedeno je pedesetak takvih operacija. Ugodniji i ležerniji tijek operacije znači i veću sigurnost za pacijente koji imaju problema s vidom. A sad, najnovija znanja iz oftalmologije u iduća dva dana bit će predstavljena na Međunarodnom oftalmološkom simpoziju u Zagrebu, koji organizira bolnica.

"Ponosni smo da ovom inovacijom doprinosimo napretku tehnologije u tehnološkom smislu, a današnja oftalmologija u svijetu tehnologije nije nezamisliva", ističe ravnatelj KB Sveti Duh Mladen Bušić.

Slika je to koja još jednom dokazuje da hrvatski liječnici ravnopravno stoje uz bok svjetskim kolegama.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!