Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Obala divova

Prema najnovijem istraživanju u Dalmaciji žive najviši mladići na svijetu: Prosjek - 184,1 centimetar!

Današnji osamnaestogodišnjaci viši su od svojih roditelja za 2 do 3 centimetra

Prema najnovijem istraživanju u Dalmaciji žive najviši mladići na svijetu. Od gradova rekorder je Makarska sa prosjekom od 187,5 centimetara, a od županija splitsko-dalmatinska sa prosjekom od 184 centimetara. 

206 centimetra daleko je iznad prosjeka, no Ivanu visina dobro koristi u košarci. Centimetar niži je Josip, no za neke je to ipak nedostižnih 205.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Lakše se upada ljudima u oči lakše je ljudima pristupiti, ali nama je to više dosadilo da najčešći upad bude koliko si visok i kako si tako visok", kazao je košarkaš KK Split, Ivan Vrgoč.

Prednosti i mane

"Prednosti su ajmo reći što možete dohvatiti sve sa najviše police u dućanu i slično, prednosti su u košarci jer viši ljudi igraju košarku, cure vole visoke momke", kazao pak je košarkaš KK Split, Josip Jukić.

No, visina ima i svoje mane, a jedna od njih je dovoljno dug krevet.

"Doma imam prilagođen krevet, ali u hotelima bude problema, ne možeš se ispružiti kako treba", rekao je Jukić.

Antropometrijsko istraživanje srednjoškolaca na jadranskoj obali nazvano Obala divova, pokazalo je da su najviši mladići na svijetu iz splitsko-dalmatinske županije sa prosjekom od 184,1 centimetar.

Rekorderi Makarani

Što se tiče gradova rekorderi su Makarani sa 187,6 centimetara. Slijedi Imotski sa prosječnom visinom od 186,2 centimetra, pa Metković, Šibenik i Split.

"Može imati najveći utjecaj klima i prehrana, ali najviše je tu genetika", rekao je Vrgoč.

Današnji osamnaestogodišnjaci viši su od svojih roditelja za 2 do 3 centimetra.

"Koliko ste vi visoki? 188. Ima li to svojih prednosti i mana? A teško je odjeću i obuću naći, ali ovako je dobro, navikla sam se", rekla je Zorana iz Kaštel Gomilice.  

No čini se kako dalmatinci koji su sad već najviši na svijetu, nastavljaju rasti. Tako da će među budućim generacijama biti još brojnih potencijalnih košarkaša.

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!