Novosti / Hrvatska

novi problemi u dolini neretve

Dvoje od troje pedijatara u Metkoviću odlazi u mirovinu: 'Morat ćemo se pokriti dok ne dođe zamjena'

Šef Doma Zdravlja Metković kaže da su zamjenu našli, ali da ona dolazi tek krajem godine

Mjesec i pol nakon otvaranja zdravstvenog punkta za posebna dežurstva u Opuzenu, koji građanima pruža zdravstvene usluge vikendom i blagdanima kada ordinacije obiteljske medicine ne rade, u Dolini Neretve novo nezadovoljstvo. 

Hitna pomoć u Metkoviću pacijente vikendom ne prima, nego ih šalje u Opuzen, tvrdi Ivana Bebić, majka preminulog Gabrijela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Žena je tamo dovela svoju majku i sestra joj je na vratima rekla: "Što ste tražili, to ste i dobili", ona je rekla: "Mojoj majci nije dobro", a oni su rekli: "Imate Opuzen", a znaju da u Opuzenu nema hematološkoga", kaže Ivana Bebić, Inicijativa sinovi i kćeri Neretve.

VEZANE VIJESTI

Iz Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko- neretvanske županije pak poručuju da se u Opuzen šalju samo oni pacijenti koji nisu hitni slučajevi, dok sve za koje se procijeni da su hitni i dalje primaju u Metkoviću.

"Tu se ne radi o hitnim pacijentima, to su pacijenti koji trebaju druge usluge, a ne one koje su djelatnost našeg zavoda. Bilo tko kome treba naša usluga jer je vitalno ugroožen i što je hitno, mi smo tu", kaže Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

"Otvoreno je još jedno radno mjesto u Dolini Neretve, u Opuzenu, a tu preraspodjelu pacijenata moram provjeriti, to što je otvoreno u Opuzenu je pozitivna stvar, a zašto bi nekog upućivali u Opuzen moram provjeriti", kaže Milan Kujundžić (HDZ), ministar zdravstva.

Inicijativa Sinovi i kćeri Neretve toliko je zadovoljna da najavljuje nove prosvjede. Naime, kažu da ništa od obećane 24-satne skrbi u Metkoviću, kažu i da  nedostaje najpotrebnija oprema, nema helikopterskog tima, a liječnici odlaze u mirovinu i postavlja se pitanje tko će ih zamijeniti.

Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković gostujući u RTL-u Danas rekao je da javne ustanove preko javne nabave nabavljaju opremu i da je to procedura koja oduzima određeno vrijeme. Tijekom svibnja dobar dio opreme bi trebao stići, a među njom će biti i transportni inkubator i hematološki brojač za punkt posebnog dežurstva.

Što se tiče laboratorija, Štimac kaže da su zbog smrti inženjerke morali naći hitno privremeno rješenje - sklopili su sporazum s medicinsko-biokemijskim laboratorijem Gordana Matić u Kaštel Sućurcu.

"Ljudi su i prije vadili krv do 9 sati kako bi isti dan dobili nalaze, to se i sad tako radi. U pregovorima smo jednom privatnom poliklinikom, ja očekujem da ćemo već ovaj mjesec osigurati stalan boravak inženjera i specijalista u Metkoviću kako bi laboratorij radio kao i prije."

Dvoje od troje pedijatara odlazi u mirovinu, a Štimac kaže da za njih imaju spremnu zamjenu.

"Jedino se dogodilo malo prerano, morat ćemo vatrogasnim mjerama pokriti period od šest mjeseci. Dvije specijalizantice dolaze koncem godine, čim steknu uvjete za rad one će preuzeti te ordinacije. Ja se nadam da će taj period neimanja pedijatara biti jako kratak."

Što se tiče dnevne bolnice, sada u Metković dolaze liječnici iz Dubrovnika. No sezona se bliži, a s njom će i prometne gužve biti sve veće. Hoće li liječnici i dalje biti redoviti na svom poslu?

"To je standardan problem. Trenutno se snalazimo kako znamo i umijemo. Dubrovačka bolnica je otvorila srce i dušu i pokušava pomoći ljudima, ali oni imaju premalo i za sebe. Sigurno će biti perioda kada liječnici neće moći dolaziti. Ja se nadam da neće biti stalnih prekida", zaključuje Štimac.

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!