Novosti / Hrvatska

sastaje se s ministarstvom

Macola zbog Mrkija i Brunde želi otvoriti vlastiti ZOO: 'Spasio sam te medvjede i vezan sam za njih'

Lički poduzetnik Željko Orešković Macola, koji medvjede već godinama drži u nastambi iza restorana

Naranče i jabuke za Macoline medvjede - Brunda i Mrkija. U Korenici su 13 godina, ali ih čeka preseljenje u 60 kilometara udaljeno Kuterovo. Lički poduzetnik ne miri se s odlukom koju je doznao iz medija.

"Ti medvjedi su imali pola kile kad su došli kod mene, kupovao sam mlijeko za djecu i hranio. Spasio sam te medvjede i vezan sam za njih", kaže Željko Orešković Macola.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prijatelji životinja kažu da Brundi i Mrkiju ovdje nije dobro jer su izloženi buci i stresu te svim vremenskim uvjetima i ograđeni su žicom. 

"Ja bih molio te prijatelje životinja da dođu tu da pogledaju životinje i vide koje oni uvjete imaju. Nastamba u kojoj žive je više nego dovoljna. Ja sam za njih napravio apartmane koji su ukopani u zemlju, to su apartmani oko 100 kvadrata svakom. Taj apartman je pod zemljom i kad on uđe on ima svoj mir", objašnjava Macola.

VEZANE VIJESTI

I nije da se to ne sviđa samo Prijateljima životinja, nego je držanje medvjeda od početka godine zabranjeno i zakonom.

"Vjerujem da puno vlasnika koji drže u nekakvim privatnim neregistriranim vrtovima životinje misle da dobro rade, ali vjerujem da vrlo često nedostaje znanja, jer znanje o divljim životinjama, načinu njihove prehrane, držanja i svega je ipak jedna kompleksna znanost", kaže Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

Stoga iz Ministarstva poljoprivrede traže način kako premjestiti medvjede i ovih dana šalju veterinare da provjere njihovo zdravlje.

"...kako se tijekom premještanja ne bi ugrozila njihova dobrobit, s obzirom na to da se radi o divljim te u pojedinim slučajevima i o starijim životinjama. Provedba svih  postupaka je u tijeku i kad se osiguraju svi uvjeti medvjedi će biti premješteni u sklonište Udruge Velebit Kuterevo", kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Posljednih dana sudbinu najpoznatijih medvjeda u državi brojni prate.

"Mede su super, odlično izgledaju, djeuje da su im uslovi za život dobri", kaže Omar iz Sarajeva.

"Mislim da im je tu kao u Zološkom vrtu što se tiče prostora i prehrane", kaže Marko iz Vrbovca.

Macola smatra da u Kuterevu neće dobiti potrebnu skrb i kako bi zadržao medvjede podnio je zahtjev za otvanje vlastitog zološkog vrta.

"Nemam komentara za to, otiđite u Kuterovo i provjerite. Nije problem, samo neka idu tamo di imaju dobre uvjete, sigurno neću dozvoliti da idu negdje da budu gladni i da ih netko maltreira. Meni moji medvjedi znače puno", kaže Macola.

No novi zakon kaže da im mjesto više nije u ovoj nastambi iza restorana iako su ovdje proveli 13. godina. U ponedjeljak je pozvan na sastanak u Ministarstvo na kojem će se raspravljati o sudbini ovih medvjeda. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!