Ostani doma
Novosti / Hrvatska

REFERENDUM '67 JE PREVIŠE'

HZMO objasnio kako su izračunali da će zahtjevi sindikata stajati 45 milijardi kuna!

HZMO objasnio kako su izračunali da će zahtjevi sindikata stajati 45 milijardi kuna!
PIXSELL

Kao tri glavna makroekonomska efekta uzete su: stopa rasta plaća, stopa rasta cijena i stopa usklađivanja mirovina

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u četvrtak su poručili da čvrsto stoje iza izračuna proračunskog troška od 45 milijardi kuna do 2040. godine ako prođu referendumski prijedlozi o vraćanju dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina i smanjenju penalizacije za prijevremeno umirovljenje.

Izračun koji govori o 45 milijardi kuna negativnog neto efekta na državni proračun temelji se na izvještaju o starenju (aging report) na razini Europske unije koji daje dugoročne projekcije temeljene na demografskim i financijskim kretanjima i kretanjima mirovinskih sustava, objasnio je ravnatelj HZMO-a Josip Alardović na konferenciji za novinare, sazvanoj kako bi se otklonile nedoumice vezane uz izračun troška referendumskih prijedloga.

Kao tri glavna makroekonomska efekta uzete su: stopa rasta plaća, stopa rasta cijena i stopa usklađivanja mirovina

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANI ČLANAK

U HZMO-u pojašnjavaju da će 45 milijardi kuna iznositi negativni neto fiskalni efekt na državni proračun u razdoblju do 2040. godine ako se poništi mirovinska reforma.

Od toga 29,5 milijardi kuna iznosi povećanje rashoda za mirovine zbog povećanja broja umirovljenika, a istodobno zbog ranijeg odlaska u mirovinu i manjeg broja zaposlenih, smanjili bi se proračunski prihodi od doprinosa i poreza za 15,5 milijardi kuna.

Kao tri glavna makroekonomska efekta uzete su: stopa rasta plaća, stopa rasta cijena i stopa usklađivanja mirovina, projicirane na temelju podataka u Izvještaju o starenju.

"HZMO ne može raditi projekcije na temelju mjera za koje ne znamo hoće li se provesti"

Posebno je istaknut utjecaj negativnih demografskih projekcija. Naime, na temelju Izvještaja o starenju (aging report), radno aktivnog stanovništva (u dobi od 15 do 64 godine) 2040. godine bit će 400.000 manje, a broj stanovnika starijih od 65 godina povećat će se za 200.000. Godine 2070. godine udio starijeg stanovništva u Hrvatskoj iznosit će 31,2 posto. 

"To su sve trendovi koji utječu na makroekonomske projekcije i projekcije održivosti mirovinskog sustava i mora ih se uzeti u obzir kada se govori o referendumskoj inicijativi i mirovinskim reformama", poručio je ravnatelj HZMO-a. 

Složio se da bi eventualni uvoz radne snage povećao broj osiguranika, poboljšao održivost i prihode mirovinskog sustava, no HZMO, kaže, nije uzeo u obzir takve mjere u prikazanim projekcijama.  

"HZMO ne može raditi projekcije na temelju mjera za koje ne znamo hoće li se provesti i za koje nismo nadležni", objasnio je Alardović. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!