Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'POKAZATELJI SU KATASTROFALNI'

Poznati demograf 'pokopao' demografske mjere: 'To su iluzije, bacaju se milijarde'

Poznati demograf 'pokopao' demografske mjere: 'To su iluzije, bacaju se milijarde'
Robert Anic/PIXSELL

Predlaže se ukidanje poreza na prvu nekretninu, besplatno dopunsko osiguranje roditeljima...

Nacionalna demografska strategija revitalizacije RH, na kojoj je od lani radila skupina od 16 stručnjaka i koju je sastavilo Ministarstvo za demografiju, gotova je - barem što se tiče stručnjaka koji su predložili stotinjak mjera. Sada se samo čeka da mjerodavno ministarstvo finalni dokument uputi u javnu raspravu.

U demografskoj strategiji, prema neslužbenim informacijama, predlaže se da se naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta delimitiraju na punu plaću, da se vrati ukinuto oslobođenje poreza na kupnju prve nekretnine za mlade, da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađivanja obiteljskog i poslovnog života.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dok mnogi pozdravljaju najavljene mjere, poznati demograf Stjepan Šterc smatra kako je sve to iluzija i da je riječ o bacanju novca.

VEZANA VIJEST

"Ta je priča čista iluzija. Tamo imate ekipu koja nema bunta u sebi niti protestira protiv postojećeg stanja. To je ekipa koja se došla pokloniti i reći kako bacaju milijarde u Slavoniju i Dalmaciju, a pokazatelji su katastrofalni", rekao je Šterc za tportal te dodao:

"U prva dva mjeseca imamo prirodni pad stanovništva od 4000 ljudi, 4000 ljudi više umrlo je nego što ih se rodilo. Sve predložene mjere gotovo su floskule. Pa postoji li tko u toj skupini od znanstvenika da im objasni nešto? Oni su se požurili s tom strategijom jer je Zagreb napravio svoju, a idu i izbori. Predizborno je vrijeme i sad su najednom svi kao složni da se napravi nešto."

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!