Ostani doma
Novosti / Hrvatska

rtl dosje

Pogledajte što su političari zatajili u imovinskim karticama - izgovori su više nego smiješni

Koliko dobro žive oni na javnim funkcijama otkrivaju nam imovinske kartice dužnosnika, ali kako ih ispunjavaju?

Nakon ministra državne imovine Gorana Marića, pa ministrice EU fondova Gabrijele Žalac i luksuznog mercedesa s netočnim informacijama u imovinskoj kartici problema ima i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Upola manja kvadratura kuće u Virovitici i zemljšte kod Zadra tri puta je skuplje prodano nego je kupljeno. Koliko dobro žive oni na javnim funkcijama otkrivaju nam imovinske kartice dužnosnika, ali kako ih ispunjavaju?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U glavnom projektu piše kolika je neto površina moje kuće, piše kolika je površina pomoćnog objekta koji nije stambeni objekt. Što u njemu radite, za što vam služi? Roštiljam tamo. Smijem?!", izjavio je nedavno HDZ-ov ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Izgradila ga je tvrtka 'Građevinarstvo Horvat' iz Virovitičko-podravske županije. Ista tvrtka koja je poslove dobivala dok je Tolušoć bio župan.

Izjavio je tada i kako mu je 'jedino normalno da kad gradi kuću u svojoj županiji da je gradi netko iz Virovitičko-podravske županije, a ne netko iz Dubrovnika ili Zagreba'. Osim toga, tvrdio je i kako nije dobio 'povlaštenu cijenu'.

Spomenutu tvrtku smo zvali, slali upit. Odgovor nismo dobili.

Najveća novčana kazna je 40.000 kuna

"Ovdje nije glavno pitanje je li naš ministar veliki 'roštilj majstor' pa  mu treba i velika prostorija za roštiljanje. Osnovno je pitanje je li način stjecanja te imovine povezan s tvrtkom koja je u vrijeme kad je ministar obnašao dužnost župana dobivala lukrativne poslove od županije u kojoj je on imao vlast", kazala je Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, za RTL Danas.

Najveća novčana kazna je 40.000 kuna. Orešković kaže, do sad nikad nije bilo volje da se sustav provjeri osnaži i ojača. Oporba negoduje, vlast ga brani.

"Situacija u kojoj bi netko svjesno prikrio svoju imovinu za veliki iznos koji ne bi mogao objasnit odakle mu, jeste dovoljna da za to prema načelu političke odgovornosti bude smijenjen", SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

Ali je zato Tolušićeva stranačka kolegica Gabrijela Žalac stala u njegovu obranu: ustvrdivši kako neistina u imovinskoj kartici ministra 'ne opterećuje Vladu' pa ne vidi ništa sporno u tome, a kamoli da bi ministar zbog toga trebao dati ostavku.

No, i ministrici Žalac u dvorištu se našao nov novcat Mercedes E-klase vrijedan 50.000 eura. Ni on nije bio u imovinskoj kartici.

Baš kao ni automobil MOST-ova Mire Bulja. U travnju je izjavio kako je na leasing kupio Škodu Octaviju pa je smatrao da je ne treba staviti u imovinsku karticu jer 'nije on vlasnik već je na kredit'.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prodao je stan u Ivaniću i kupio u Zagrebu. Dio je pokrio kreditom, pa je u imovinskoj kartici pisalo da vrijedi 86 tisuća kuna.

"Potkrala se jedna greška u imovinskoj kartici na jednom podatku smo stavili da je to 86 tisuća kuna, a u drugom smo u napomeni obrazložili da se radi o eurima", pravdao se u travnju ove godine Bošnjaković. 

Neke greške se kažnjavaju. Josipa Rimac u imovinskoj je kartici prijavila samo kuću, ali nije navela da su u njoj čak 3 odvojena stana. Povjerenstvo ju je zbog toga kaznilo s 4 tisuće kuna.

"To je obiteljska kuća. Iščekujemo drugostupanjsku u kojoj vjerujem da će potvrditi upravo ono što je Upravni sud u Splitu i napisao, a to je da sam ispravno i vjerodostojno ispunila podatke o imovinskoj kartici, te da je Povjerenstvo izašlo izvan svojih okvira i prekršilo svoj matični zakon", izjavila je u studenom 2018. godine HDZ-ovka Josipa Rimac, državna tajnica u ministarstvu uprave.

S kaznom od 3.000 kuna kažnjena je i Anka Mrak Taritaš jer u imovinskoj kartici za 2015. nije prijavila stan i garažu. 

"Nije bilo riječ o imovinskoj koristi. To se ne odnosi na mene. Moja imovinska kartica i stanje nekretnina se nisu promijenili za vrijeme mog mandata i još uvjek je ostalo nepromijenjeno", kazala je u ožujku Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.  

S isto toliko, dakle 3.000 kuna, kažnjen je saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić zbog nepoklapanja u izvješću za kupnju kuće u Zagrebu.  

Povjerenstvo je imalo posla i u slučaju vikendice u Živogošću ministra Gorana Marića.

Tjedan iza nas počeo je i završio s ministrom Tolušićem. A u međuvremenu, promijenilo se i njegovo objašnjenje:

Povjerenstvo reagira po prijavi ili bilo kakvoj sumnji

"Očito sam pogriješio, naravno nenamjerno. Kuću gradim već godinu i pol. Napravit ću sve po uputama", 'posuo se pepelom' naposlijetku Tolušić.

Odgovorno tvrdi da nije bilo pogodovanja s tvrtkom Tomislava Horvata, no to će se dodatno provjeravati. No, nameće se pitanje jesu li i druge kartice vjerodostojne. 

"Što se tiče imovinskih kartica bilo kojih u RH nemam nikakvih komentara", kaže Tomislav Ćorić (HDZ), ministar okoliša, ali priznaje da nije siguran je li njegova imovinska kartica dobro ispunjena.

Povjerenstvo reagira po prijavi ili bilo kakvoj sumnji.

"U vrlo spornim pitanjima imamo mrtvi kut. Zakonodavna rješenja su takva da ne omogućavaju učinkovitu provjeru je li bilo spornih radnji u svezi privatnog i javnog. Povjerenstvo je dobar primjer institucije kojoj se može vjerovati. Kamo sreće da istu razinu povjerenja možemo imat i u tijela kaznenog porgona. U USKOK, u DORH i na kraju u sudove", tvrdi Dalija Orešković.

Zaključuje - sigurna je da zakonodavne izmjene NIKAD neće provesti HDZ-ova vlast. U ovom mandatu već je troje ministara imalo problema s imovinskom karticom.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!