Novosti / Hrvatska

povezuje se mup i hzzo

Hrvati koji rade u inozemstvu i dalje koriste domaće zdravstvo: 'Lijekove im šalju autobusom'

Hrvati koji rade u inozemstvu i dalje koriste domaće zdravstvo: 'Lijekove im šalju autobusom'
Ivica Galovic/PIXSELL

Iz HZZO-a tvrde da 330.000 hrvatskih iseljenika i dalje koristi zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija nedavno je upozorila da oko 330.000 iseljenika iz Hrvatske i dalje u domovini ima zdravstveno osiguranje na koje ostvaraju pravo preko HZZO-a.

"Dvije trećine građana koji su otišli iz Hrvatske raditi u inozemstvo i dalje koriste hrvatsko zdravstveno osiguranje, prijatelji i rođaci ih prijavljuju svaki mjesec na Zavodu za zapošljavanje i podižu im lijekove, koje šalju autobusom u Austriju, Njemačku, Irsku. U Hrvatsku se vraćaju trudnice radi kontrole trudnoće, kronični bolesnici, odnosno njihovi bližnji, po lijekove dolaze kao da borave u Hrvatskoj i da su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje", priopćili su.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zato su iz HZZO-a najavili aktivaciju sustava Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI) koja bi, na europskoj razini, trebala pomoći u kontroli osiguranika, piše Glas Slavonije.

Radi se o sustavu koji bi u praksi trebao olakšati razmjenu podataka između država članica EU te identifikaciju osoba s dvostrukim osiguranjem. U tijeku je tehničko povezivanje, odnosno izrada servisa između HZZO-a i MUP-a. Naime, HZZO će se spajati na web-servis MUP-a radi uvida u službene podatke o prebivalištu i boravištu za hrvatske državljane te odobrenom stalnom i privremenom boravku u Republici Hrvatskoj za strance.

Ipak, naglašavaju, da formalna odjava prebivališta ne čini razliku, te da je odgovornost odjave sa zdravstvenog osiguranja u državi članici iz koje se osoba iseljava uvijek na samoj osiguranoj osobi, piše Glas Slavonije.

Najveći problem predstavljaju osobe koje u drugim državama rade bez reguliranog radnog odnosa i/ili statusa u zdravstvenom osiguranju pa i dalje iskorištavaju domaći zdravstveni sustav. 

Najgledaniji video

Category: 825 - 828

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!