Novosti / Hrvatska

intervju s Damirom Gregoret

Kuščević odgovorio Novaković: 'Ako ih ima, neka prijavi prijetnje. Bože sačuvaj da bi se netko tako ponašao'

U razgovoru s Damirom Gregoret Kuščević je otkrio kako Vlada neće lako odustati od mirovinske reforme

Ministar uprave Lovro Kuščević za RTL Danas komentirao je pritiske na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

U razgovoru s Damirom Gregoret Kuščević je otkrio kako Vlada neće lako odustati od mirovinske reforme. Ipak, nije protiv referenduma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inicijativa '67 je previše' skupila je gotovo 700.000 potpisa za referendum protiv mirovinske reforme, odnosno protiv rada do 67. godine. I dok mnogi tvrde da je to poruka aktualnoj Vladi, ministar uprave Kuščević uvjeren je da su ti potpisi protiv bivše SDP-ove Vlade.

"Rekao bih da je ovo jasna poruka o tome što naši građani misle o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina, da je jasna poruka i Vladi Zorana Milanovića koja je takav zakon usvojila. Zakon je usvojen za mandata bivše Vlade pa su toj Vladi i upućeni ti potpisi", rekao je Kuščević.

Na pitanje hoće li se potpisi provjeravati, Kuščević odgovara da je to pitanje o kojem će odlučivati Sabor: "Kada i ukoliko sindikati predaju zahtjev za raspisivanje referenduma, Hrvatski sabor je taj koji će odlučivati hoće li zatražiti provjeru potpisa, hoće li ići prema Ustavnom sudu ili će raspisati referendum bez same provjere".

Sam Kuščević smatra kako bi provjera potpisa bila dobra.

"Mislim da je potrebno ići u tom smjeru. Sama preporuka Venecijanske komisije je da se potpisi provjere. Ukoliko bi došlo do toga, nema provjere da se provjerava svih 700.000 potpisa, već samo do onog broja koji je potreban za referendum (373.568 potpisa, op.a.). To je preporuka Venecijanske komisije", rekao je Kuščević.

Sabor bi se mogao i odlučiti da zatraži ocjenu ustavnosti samog pitanja.

"Osobno smatram da je kod svakog referenduma dobro da Sabor zatraži od Ustavnog suda pitanje ustavnosti, pa tako i za ovo pitanje. Svakako bih podržao da Ustavni sud da svoje mišljenje o tome, ali i svakom pitanju", smatra Kuščević.

VEZANA VIJEST

Postoji i mogućnost da Vlada promijeni zakon i bez referenduma te time pošalje poruku građanima koji su dali svoj potpis, no Kuščević smatra da to ne bi bila dobra poruka.

"Mislim da bi trebalo čuti što građani imaju reći i ovom pitanju", rekao je Kuščević.

Uskoro novi zakon o referendumu

Na novi zakon o referendumu čeka se mjesecima, Kuščević kaže - pri kraju je.

"To je samo još jedan pokazatelj da se vrlo studiozno i kvalitetno radi na pripremi tog zakona. Važeći zakon je pun nedorečenosti, pun je nedostataka, pun je pravnih praznina. Radna skupina sastavljena od stručnjaka napravila je prijedlog, taj prijedlog je usuglašen između svih resora, radimo na zadnjem usuglašavanju i vjerujem da će već koncem svibnja taj zakon ići na savjetovanje", najavio je Kuščević.

Bilo je prijedloga da se u zakon stave odredbe o čemu se točno može, odnosno ne može raspisati referendum, no od toga na kraju ništa.

"Sukladno važećem Ustavu to nije moguće, za to bi trebalo izmijeniti Ustav, a znamo da to u ovom trenutku nije moguće", rekao je Kuščević.

Drugi zakon iz resora Ministarstva uprave na koji se čeka je i onaj o sprječavanju sukobu interesa. Prošle godine je bio u e-savjetovanju, a protiv njega se bunilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

"Spomenuli ste one koji su se bunili, a ja mogu spomenuti stručnu javnost i Vijeće Europe, koji su podržali naš nacrt. On se nalazi na zadnjem usuglašavanju između tijela i ja vjerujem da ćemo koncem svibnja, odnosno početka lipnja ove godine ići na sjednicu Vlade s usvajanjem tog zakona", kaže Kuščević te dodaje da su sugestije članova Povjerenstva koji su bili u radnoj skupini prihvaćene u većem dijelu:

"Zakon će biti bolji, učinkovitiji, propulzivniji, povećat će određene ovlasti Povjerenstva i fokusirati rad Povjerenstva upravo na one bitne stvari, a to je sprječavanje sukoba interesa".

'Gospođa Novaković i ja dobro smo surađivali'

Kuščević kaže da smisao Zakona nije da se bavi time "je li neki dužnosnik u svojoj kartici upisao neki prostor pod 'šupa', 'garaža', ili 'prostor za pečenjaru'".

"Mislim da je trivijalno baviti se kvadratima, bitno se baviti sukobom interesa, odnosno sprječavanjem sukoba interesa. Povjerenstvo se mora baviti edukacijom, prevencijom i uočavanjem nepravilnosti da je dužnosnik svoju poziciju koristio za osobni probitak. To je bitno da maknemo iz hrvatskog društva. Je li netko upisao nešto kao garažu ili spremište, mislim da tome ne treba davati posebnu pozornost. Ako je bilo nepravilnosti, ih treba ispravljati. Meni je bitnije da ministar Tolušić i svi dužnosnici rade u skladu sa zakonom, da svoj interes ili interes bliskih osoba ne stavljaju ispred javnog. To je posao Povjerenstva."

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković i ministar Kuščević nikako da nađu zajednički jezik. Novaković je ministrove poruke nazvala zastrašujućima, rekla je i da je bilo prijetnji članovima Povjerenstva.

"Ako ima prijetnji, pozivam gospođu da prijavi te prijetnje. Bože sačuvaj da bi se netko tako ponašao prema bilo kojem građanu Republike Hrvatske, a kamoli prema dužnosniku. Koliko smo surađivali kroz radnu skupinu u izrađivanju zakona, gospođa Novaković je dobro surađivala, imali smo dobru suradnju i ne vidim razlgoa za takve njezine izjave. Gospođa Novaković je dala doprinos izradi zakona. Kad se on usvoji, ona i svi građani imat će pravo dati svoje primjedbe", odgovorio je Kuščević.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!