Novosti / Hrvatska

Izvoze po cijelom svijetu

Tuđmanovo Veliko Trgovišće: Malo mjesto za veliku trgovinu - stiže im i najuspješnija hrvatska tvrtka

Imaju spomen školu te rodnu kuću Franje Tuđmana. Nju na godinu posjeti više od 15 000 ljudi


Veliko Trgovišće -  malo je mjesto. Da nije prvog predsjednika sigurno ne bi bilo tako poznato - jer je riječ o zagorskoj općini s 5000 stanovnika.

Božica, stanovnica Velikog Trgovišća  zadovoljna je životom u ovom malom mjestu. Govori kako je život u Velikom Trgovišću više poput života u gradu, jedino, napominje, primjećuje se siromaštvo. Njezinoj sumještanki Tei također odgovara život u ovoj zagorskoj općini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Imamo razno raznih društvenih događanja. Stalno se nešto događa. Izgradili smo igralište, dječji vrtić. Tu radim i nadam se da ću tu i ostati. govori za RTL Direkt.

Najpoznatiji po Tuđmanu

Imaju i ono po čemu su najpoznatiji - spomen školu te rodnu kuću Franje Tuđmana.

Nju na godinu posjeti više od 15 000 ljudi. Sadrži pet prostorija opremljenih izvornim namještajem obitelji Tuđman. Posjetiteljima je svakako najaznimljivije ovih petnaestak kvadrata u kojima se nalazi spavaća soba prvog hrvatskog predsjednika.

"Prošle godine imali smo 15 tisuća posjetitelja, najčešće su djeca ta koja su oduševljena kućom, jer je to kuća predsjednika kojeg znaju iz sjećanja, uglavnom žele isprobati krevet, govori kustos rodne kuće prvog Hrvatskog predsjednika, Mario Prekrat

Imaju i puno više


Na Tuđmana su ponosni i u zagorju, ali od ponosa se ne živi. Pa je RTL Direkt provjerio  ima li u Velikom Trgovišću - trgovišća. I doznali da se ovdje proizvode stolnjaci, salvete i posteljina koja iz Zagorja putuje u londonske restorane i kockarnice u Las Vegasu. 

Gospođa Finka ovdje radi 37 godina i jedna je od  osamdeset ljudi zasposlenih u tvornici tekstila.

"Tko hoće može raditi, tko voli svoj posao. Samo treba voljeti posao. A kako se živi ovdje? Mi u zagorju nikada ne možemo ostati gladni, govori radnica Finka Briševac. 

Tvornica se doselila prije deset godina iz Zagreba, a s njom i dio radnika.
"Tvornica Trgovišće je najveći proizvođač rublja. Izvozimo u 25 zemlja, po cijelom svijetu od Engleske, Švicarske do egzotičnih destinacija poput Dubaija, kazao je Dražen Kolarek, voditelj financija u tvornici. 

Ovdje se proizvode stoljnaci, salvete, posteljina i krpe koje iz Velikog tgovišća putuju u  londonske restorane i kockarnice u Las Vegasu. Tvornica se doselila prije deset godina iz zagreba, a s njom i dio radnika.


"Tvornica Trgovišće je najveći proizvođač rublja. Izvozimo u 25 zemlja, po cijelom svijetu od eng, Švicarske do egzotičnih destinacija poput Dubaija."

Stiže i Rimac

Baš u veliko Trgovišće uskoro stiže i jedna od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj -Rimac automobili.

Dakle, imaju uspješne tvrtke, nezaposlenost manju od 3%, prvog predsjednika pa žele i status grada. A status grada trebali bi dobiti jer, smatra njihov načelnik Robert Greblički, zadovoljavaju sve preduvjete. "Tu je rođen prvi predsjednik, dižemo broj stanovništva, razvijamo poduzetništvo tako da mislim da s vremenom možemo kopirati svetu Nedelju, govori Greblički. 
  
Nadaju se da će rodno mjesto prvog hrvatskog predsjednika uskoro dobiti status grada - i uistinu postati: Veliko.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!