Novosti / Hrvatska

Veselo druženje

Trudeau grlio predsjednicu, ona uspoređivala otoke: 'Da imamo natjecanje u ljepoti...'

Trudeau je nekoliko puta zagrlio hrvatsku predsjednicu, a ona se u svom govoru prisjetila svog života u Kanadi

Kakva dobrodošlica u Calgary! Kolinda Grabar-Kitarović i njen suprug Jakov pozirali u kaubojskim šeširima!

"Hrvatska uvijek može računati na Kanadu", poručio je kanadski premijer Justin Trudeau hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar- Kitarović i kanadskim Hrvatima na sinoćnjoj večeri. 

No pravo oduševljenje među 600 uzvanika izazvao je kada je okupljene pozdravio na hrvatskom jeziku. 

Bila hrvatska ili kanadska himna, za Hrvate u Hamiltonu nema razlike. Pjevalo se u isti glas.

Kanadski premijer Justin Trudeau organizirao je večeru za zajednicu u Hrvatskom domu na kojoj se okupilo šestotinjak ljudi. Pravo oduševljenje izazvala je pojava Trudeaua i Grabar-Kitarović.

Kanadski premijer je okupljene pozdravio na hrvatskom, što je izazvalo veliki pljesak, te je istaknuo da između Hrvatske i Kanade nema otvorenih pitanja.

"Mogu samo zamisliti da prije 20 godina mlada diplomatkinja hoda i pita se kada će se moja zastava i grb vidjeti na ulicama Ottawe. 20 godina poslije lijepo vas je vidjeti ovdje Kolinda! Hrvatska će uvijek moći računati na Kanadu, na naše prijateljstvo i potporu", poručio je Trudeau. Riječ grb je izgovorio na hrvatskom što je također izazvalo oduševljenje.

VEZANA VIJEST

Nekoliko je puta zagrlio hrvatsku predsjednicu, a ona se u svom govoru prisjetila svog života u Kanadi, ali i usporedila hrvatske i kanadske otoke.

"Hrvatska zajednica čekala je gotovo 28 godina na ovaj posjet. Hvala u njihovo i moje ime. 1246 hrvatskih otoka teško se može usporediti s kanadskih 30.000, ali da imamo natjecanje u ljepoti...", rekla je Grabar-Kitarović.

U provinciji Ontario živi najviše Hrvata, oko 150.000, koji nisu skrivali ponos i veselje prvim državnim posjetom predsjednice. Najzaslužniji za razvoj hrvatske zajdnice dobili su i plakete. 

Predsjednica i kanadski premijer ponovno su se sastali u Stone Creeku u Hrvatskom domu kojeg je izgradila hrvatska zajednica. Neizbježna tema bili su i nadolazeći kanadski parlamentarni izbori. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!