Novosti / Hrvatska

Karlovac i Hrvatska Kostajnica

Padaju vodostaji Korane, Kupe i Une: 'Dežuramo, ali građani ovu noć mogu biti mirni'

Kuće su spasile box-barijere, no one su ipak privremeno rješenje

Budno se prati situacija oko poplava! Trenutačno najviše kod Jasenovca, gdje Sava raste za dva do četiri centimetra na sat i vodostaj je premašio 815 centimetara pa su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. 

Stanje se prati i u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, no situacija je tamo znatno bolja nego jučer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vatrogasci, djelatnici Hrvatskih voda i sve nadležne službe i dalje su na terenu, pomažu građanima, ispumpavaju vodu i grade nasipe. Unatoč poplavljenim objektima, svi se slažu kako su postavljene box-barijere i zečji nasipi dobro odradili posao uz Koranu, Mrežnicu i Kupu. 

Cijeli dan reporterke RTL-a prate situaciju - Petra Mlačić u Karlovcu te Ivana Franić u Hrvatskoj Kostajnici.

Za Koranu su ukinute izvanredne mjere, a vodostaj je od ponoći pao za 30 centimetara. Najvažniji posao sada je ispumpavanje voda u dvorištima. 

Kuće su spasile box-barijere, no one su ipak privremeno rješenje. Ono konačno premijer Plenković je najavio do 2023. godine. U razgovoru za RTL Danas, karlovački župan Damir Jelić poručuje - to će se apsolutno ispuniti.

"Box-barijere su dvaput spasile kuće i one ostaju na ovom mjestu. U Karlovcu bi konačno rješenje moglo doći i prije jer 2023. je rok sa sisačkim područjem. Ovdje u Karlovcu bi to moglo biti i dvije godine ranije. Potrebno je otkupiti 15.000 čestica, do sada ih je otkupljeno 5.000, a do kraja godine je rok njih 7.500. U Ovom trenutku Županija, Grad Karlovac, geodeti, privatnici, Hrvatske vode, svi rade na otkupu i ja se nadam da ćemo uspjeti", rekao je Jelić.

Građani Hrvatske Kostajnice mogu mirno spavati

Za razliku od Karlovca, u Hrvatskoj Kostajnici i dalje je izvanredno stanje, no Una je tri centimetra niža nego jutros što znači da nove barijere neće biti potrebne. Trenutno se popunjavaju postojeće barijere i pregledavaju nasipi kako nešto ne bi popustilo.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan građanima je poručio da ovu noć mogu mirno spavati.

"Sugrađani ovu noć mogu biti mirni, ali i dalje ćemo dežurati cijelu noć i obilaziti područje kako bismo svi mogli biti mirni. Očekujemo padanje ili stagniranje une. Jučer kad je bilo najgore imali smo devjestotinjak ljudi koji su se rotirali u timovima i preko 300, 400 samih volontera. Sada je u stožeru 30, 40 ljudi", rekao je Bišćan za RTL Danas.

Ove godine su u Hrvatskoj Kostajnici uz zečje nasipe napravili i box-barijere te time spriječili vodostaj: "Osim par podruma, u nijedan stambeni objekt nije ušao ni centimetar. Možemo ove godine zahvaliti Hrvatskim vodama što su bili tu, bili spremni".

"Što se tiče trajnog rješenja, s Hrvatskim vodama je u tijeku izrada građevinske dozvole, bit će panel obrana, montaža ispod ulice, a radi se i obnova postojećeg zida te će se napraviti i betonsko zemljana brana", rekao je Bišćan.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!