Ostani doma
Novosti / Hrvatska

(BES)MISAO TURIZMA

Splićani ne smiju samo sjediti na Peristilu: 'Koliko smo spremni žrtvovati za turiste?'

Proteklih se dana dio Splićana i Splićanki buni jer ne smiju sjediti na Peristilu osim ako ne naruče piće

Koncesionar odgovara kako uredno podmiruje svoje obveze, posluje unutar gabarita koncesije i ne vidi zašto bi netko na njegovoj terasi sjedio besplatno.

"Ako ne mislite naručiti, nema ni sjedenja", rečenica je to koju na Carskom trgu konobari svakodnevno govore i turistima i domaćima. 

"One koji kažu da ne bi ništa jeli zamolimo da se pomaknu dva-tri metra lijevo ili desno, gdje nemamo zakupljenu javnu gradsku površinu'', objašnjava Ivan Malada, direktor ugostiteljskog objekta.

Dodaje kako zapošljava tridesetak ljudi, Gradu na godinu plaća koncesiju od oko pola milijuna kuna, a državnom proračunu još dva milijuna.

"Vi i u drugim kafićima ne možete sjesti besplatno, a da ne popijete piće, tako da je to u redu ako je njima Grad dao javnu površinu na korištenje", smatra Tomislav.

"Ako ima koncesiju, onda ima i pravo. Ako je on platio sve kako je. Sad, tko mu je dao tu koncesiju - ne znam", kaže Toni.

Koncesiju je dao Grad koji poručuje da nije upoznat s navodnim tjeranjem prolaznika.

I dok su se Splićani naviknuli na ustupke turistima, samim gostima malo je čudno davanje u koncesiju antičkoga javnog dobra.

Amerikanka Tracy primjećuje: "Čudno je da na turističkoj atrakciji mjesto zauzima komercijalni sadržaj".

"Svima mora biti dopušteno da sjede ovdje. Ako on želi imati jastuke, u redu, ali mislim da bi svima moralo biti dopušteno sjesti", kaže Nizozemka Eli.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Split (Ivo Cagalj/PIXSELL)

"Obje strane imaju dobre argumente pa nisam siguran koji je odgovor'', zaključuje Australac Dean.

U središtu Splita nema ulice koja nije pokrivena stolovima pa se Malada pita zašto je baš on, nakon 13 godina, u središtu pozornosti: "Možda je netko bacio oko na ovu kavanu i na ovo mjesto pa se onda naručuju razni oblici udara".

Bez turista bi Dalmacija bila prazna kao Slavonija, ali masovni turizam, sudeći prema brojnim prosvjedima u posljednje vrijeme, postaje sve veći teret.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!