Novosti / Hrvatska

VELEDROGERIJE NESTRPLJIVE

Ministarstvo zdravstva nema 1,3 milijarde za dugove! Očekuju pomoć i rješenje Vlade

Ministarstvo zdravstva nema 1,3 milijarde za dugove! Očekuju pomoć i rješenje Vlade
Pixsell, Shutterstock

Ministar Milan Kujundžić potvrdio je da se nešto pod hitno mora učiniti

Za tjedan dana očekuje se rješenje radi podmirenja dijela duga bolnica prema veledrogerijama. Dug je dosegnuo 2,6 milijarde kuna zbog čega je postala upitna isporuka lijekova i medicinskog materijala onim bolnicama čiji rokovi plaćanja premašuju tri godine, potvrdili su u četvrtak nakon sastanka u Vladi ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). 

Predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar ističe da je zahtjev veledrogerija da im država podmiri 50 posto dugova, odnosno 1,3 milijardi kuna, no koliko će to biti, znat će se tek za tjedan dana jer se danas nije razgovaralo o konkretnim brojkama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Znamo da je to veliki novac, ali znamo i da je velika odgovornost na našim leđima", izjavio je Kolobučar nakon sastanka u Banskim dvorima gdje su se predstavnici veledrogerija sastali s premijerom Andrejem Plankovićem i ministrima zdravstva i financija.

Plenković je, kaže Klobučar, prvi premijer koji je predstavnike veledrogerija primio na razgovor o problemu bolničkih dugova, koji traje godinama.

"Obećao je dati prvi dio nekakvog rješenja u roku od sedam dana, no nemamo još ništa konkretno, nikakve brojke. Čekamo da nam u dogovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ponude nekakvo rješenje", rekao je predstavnik veledrogerija. 

Poručio je da veledrogerije ne mogu još dugo izdržati ovakav tempo neplaćanja. Primjerice, dugovi općih bolnica u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima prelaze tisuću dana, a po zakonu trebali su biti podmireni u roku od 60 dana.

Ministarstvo nema 1,3 milijarde, rješenje traži s Vladom

Ministar Milan Kujundžić potvrdio je da se moraju pronaći žurna rješenja, posebice za dugove nekoliko bolnica čiji rokovi idu prema tri godine.

U Ministarstvu zdravstva nemaju 1,3 milijardi kuna, koliko traže veledrogerije, ali zajedno s Vladom novac će se iznaći jer se dugovi moraju platiti i vratiti, kaže Kujundžić.

VEZANA VIJEST

Povrdio je da će se dio iznosa za povrat dugova naći i u HZZO-u koji ove godine očekuje rast prihoda od oko dvije milijarde kuna.

Predsjednik HUP-a Davor Majetić pozdravio je što je sastanak održan s premijerom koji je dobio potpune informacije o čemu se radi i koliko je sustav u problemu.

"Stvari se moraju početi rješavati jer govorimo o zdravlju građana. Nadamo se da ćemo idući tjedan imati konkretne prijedloge za kratkoročna i dugoročna rješenja kako ne bismo svakih nekoliko mjeseci dolazili na ovakve sastanke", kaže Majetić.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!