Novosti / Hrvatska

Objava Koruške policije

Opsežni akcijski plan uoči okupljanja kod Bleiburga: Zbog zabranjenih simbola bit ćete odmah privedeni!

Opsežni akcijski plan uoči okupljanja kod Bleiburga: Zbog zabranjenih simbola bit ćete odmah privedeni!
PIXSELL

Policajci će prije akcije biti poučeni o zabranjenim simbolima, što se posebice odnosi na simbole iz razdoblja NDH

Koruška policija u četvrtak je objavila opsežni akcijski plan vezan uz subotnje okupljanje na Lojbaškom polju pored Bleiburga te najavila beskompromisno djelovanje u slučaju i same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona. 

"Policija će po potrebi, tj. u slučaju nepoštivanja zakona ili ugroze javnog mira, beskompromisno i odlučno reagirati. To uključuje i momentalno privođenje u slučaju nepoštivanja zakona o zabrani isticanja zabranjenih simbola", stoji u priopćenju za medije u kojem se navodi da će policija reagirati i kod same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona. 
 
Na licu mjesta će biti prisutni i predstavnici državnog odvjetništva Klangenfurta tako da su moguća i trenutna izdavanja naloga za uhićenjem. Prisutni će biti i predstavnici Saveznog ureda za strance koji bi trebali pridonijeti "povećanju stupnja učinkovitosti". 

Veći broj policajaca 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koruška policija u svom priopćenju, koje je potpisao šef ureda za odnose s javnošću Rainer Dionisio, polazi od oko 15.000 sudionika komemorativnog skupa na Lojbaškom polju i to većinom iz Hrvatske i tek manjim dijelom iz Austrije, Švicarske i Njemačke. To je za oko 5.000 više nego prošle godine.
 
Ove godine će biti prisutan i već broj policajaca s obzirom na to da je cijeli događaj potpao pod zakon o javnom okupljanju nakon što je dijeceza Klangenfurt odbila izdati dozvolu za održavanje mise. 
 
U osiguranju skupa će tako ukupno sudjelovati 410 policajaca među kojima su i pripadnici specijalnih policijskih jedinica te 310 redovnih policajaca iz cijele zemlje, 10 vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera te 12 pripadnika hrvatske policije. 

Policajci će biti poučeni o zabranjenim simbolima 

Policajci će prije akcije biti poučeni o zabranjenim simbolima, što se posebice odnosi na simbole iz razdoblja tzv. NDH koji se od prvog ožujka ove godine, uz simbole iz tzv. Trećeg Reicha, u Austriji nalaze na listi zabranjenih simbola. Policajci će grafičke informacije o novim simbolima dobiti i na svoje mobitele. 
 

Prosvjed antifašista na Bleiburgu

"Povećanje broja pripadnika snaga reda za jednu trećinu u usporedbi s prošlom godinom je povezan i sa znatno više sudionika skupa nego prošle godine", stoji u priopćenju. 
 
S druge strane se žele spriječiti "direktni sukobi" između sudionika skupa i sudionika dva najavljena prosvjeda protiv okupljanja na Lojbaškom polju koje organiziraju lijevo orijentirane austrijske inicijative. 
 
Sva tri skupa, glavni na Lojbaškom polju kao i dva prosvjeda protiv ovog skupa, će biti nadzirani pomoću statičnog i pokretnog video nadzora. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!