Novosti / Hrvatska

manje okupljenih od očekivanog

Bleiburg nije prošao bez incidenta, podizala se desnica: austrijska policija ekspresno reagirala!

Bleiburg i ove godine financira Hrvatski sabor s pola milijuna kuna

Bleiburg

Na Bleiburg je stiglo stotinu autobusa, od kojih 35 organizira Počasni bleiburški vod (PBV), a 65 ih je stiglo iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Okupilo se desetak tisuća ljudi po službenoj procjeni, odnosno 15 tisuća, po procjeni PBV-a.

Ondje je bilo i pedesetak antifašista, što je policiju potaknulo na dodatni oprez.

Jedna osoba privedena zbog nacisitičkog pozdrava

Skup na Lojbaškom polju pored Bleiburga u znak sjećanja na ubijene vojnike postrojbi tzv. NDH protekao je bez većih incidenata i s mnogo manje sudionika od najavljenog, priopćila je koruška policija u subotu u Bleiburgu.

Jedna je osoba privedena zbog nacističkog pozdrava.

"Na skupu se okupilo oko 10.000 osoba što je za trećinu manje od očekivanog. I na dva prijavljena prosvjeda protiv skupa na Lojbaškom polju je došlo manje sudionika od očekivanog, ukupno oko 100 osoba", priopćila je Koruška policijska uprava a prenosi Austrijska novinska agencija (APA).

 Mediji navode da je zabrana dijeceze Gurk-Klagenfurt za održavanjem mise, što podrazumijeva zabranu biskupima da drže misu, izbjegnuta tako što je obraćanje krčkog biskupa najavljeno kao "govor".

Prema izjavi suca Christiana Liebhausera-Karla, privedena je jedna osoba koja je nakon završetka skupa podigla desnicu u zrak u znak tzv. Hitlerovog pozdrava.

Na samom skupu nije bilo "policijski relevantnih događaja", kako je priopćio glasnogovornik Policijske uprave Koruška Ralph Dionisio.

Prošle godine je zabilježeno sedam privođenja koje su rezultirale s pet presuda zbog isticanja zabranjenih simbola. Prema sucu Liebhauseru-Karlu izostanak izgreda na ovogodišnjem skupu je  rezultat prošlogodišnjeg odlučnog djelovanja policije.

Prema informacijama policije ove godine je bilo i znatno manje prodavača znakovlja i obilježja.

 Od 1. ožujka ove godine austrijski zakon koji brani isticanje simbola zabranjenih organizacija proširen je i na znakovlje NDH.

Bez govora političara

Također, prvi put u povijesti ove komemoracije izostali su govori političara, što potvrđuje specifičnu situaciju ove godine. 

Naime, zbog prijepora oko mise i spomenutih antifašista, tenzije su bile nešto povišenije te se na Lojbaškom polju okupilo oko deset posto više onih koji dolaze na komemoraciju i misu. Povećan je i broj policajaca s 320 na 350.

Hrvatski narod ima prvo očuvati sjećanje na svoju prošlost

Krčki biskup Ivica Petanjek poručio je u propovijedi tijekom 74. komemoracije bleiburške tragedije da hrvatski narod ima pravo i treba očuvati sjećanje na svoju prošlost kao i odati počast svim žrtvama. Usprotivio se svima koji mu osporavaju to pravo.

Premda je zbog ustezanja dozvole Biskupije iz Klagenfurta za skup u Bleiburgu misu službeno vodio ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže Fabijan Svalina, krčki biskup je održao propovijed i u nekoliko je navrata tijekom propovijedi pobrao pljesak okupljenih.

Petanjek je u propovijedi kazao da je "naš narod poratnu sudbinu vezao uz križni put Isusa Krista“ i da slavljenjem euharistije za sve stradalnike naroda njihovu žrtvu poistovjećujemo s Isusovom žrtvom te da se ne smije dopustiti da "njihova žrtva bude izbrisana iz sjećanja naroda".

Narodu se ne može oduzeti pamćenje

"Ovaj događaj je pokazatelj da se narodu ne može oduzeti pamćenje", kazao je Petanjek i pozvao sve do kojih dopire njegov glas da pokušaju shvatiti kako ne mogu uništiti ovakva okupljanja.

"Nama naše bake i roditelji nisu prenijeli mržnju, nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje jer nekoga mrzimo nego jer svoje volimo", rekao je Petanjek nakon čijih se riječi čuo pljesak okupljenih.

Upozorio je da samo prividno živimo u ujedinjenoj Europi i da su granice velike, da su sve snage uprte da se pokaže samo jedno mišljenje na ove događaje.

Omogućili su inima, koji su sva ova desetljeća upirali sve svoje snage da u našem narodu ugase pamćenje na prošle događaje, da ponovno podignu glave i pokažu koliko je još velika tama u njihovim srcima, kazao je.

"Mi danas, na ovome mjestu, na prvoj postaji narodnoga Križnog puta, moramo zavapiti Gospodinu da se maknu granice među nama, našim narodima, pa i u crkvi Kristovoj. Vjerujem da ima dovoljno razboritih koji će prepoznati istinu pa da ta istina dođe iz Europe ili preko oceana. Od drugih tražimo da nam sude, da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću. Dokad ćemo se mi Hrvati parničiti među sobom? Dokad će nam drugi suditi i govoriti što je istina?, upitao se.

Petanjek je izrazio uvjerenje da u hrvatskom narodu ima još toliko mudrih i razboritih koji su spremni otvoriti srce i um istini i povjerovati joj, ne čekajući da ta istina dođe iz Europe ili preko oceana. "Zašto se kroz cijelu povijest ponižavamo i od drugih očekujemo i tražimo da nam sude i da nas prosuđuju i da nam svoju istinu nameću?", upitao je.

"Zamolimo Oca nebeskoga da nam u ime Isusovo otvori srce i um da upoznamo istinu, jer će nas istina osloboditi", poručio je Petanjek u svojoj propovijedi u Bleiburgu.

Predstavnici hrvatskih vlasti bez izjava 

Predstavnici hrvatskih vlasti nisu željeli davati izjave, ali su novinari izvukli po jednu kratku rečenicu od izaslanika predsjednika Vlade, ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je rekao da je na Bleiburgu zbog komemoracije žrtvama, i ministra branitelja Tome Medveda, koji je kazao da je zadovoljan činjenicom da sve je prošlo u redu.

U ime pokrovitelja, Hrvatskog sabora, izaslanik predsjednika Sabora bio je zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader, dok je u ime predsjednice Republike bila nazočna predstojnica Ureda Anamarija Kirinić.

 

Na Blebirug su došli i Bruna Esih, Željko Glasnović, Miro Bulj, Vladimir Šeks, Karlo Starčević...

"Svatko ide kamo misli da mu je mjesto. Ako mu je mjesto uz Merkel, onda je uz nju... A ja sam ovdje uz narod i narod će reći svoje mišljenje na izborima", kazala je Bruna Esih.

"Što misli o tome je pokazao to što nema hrabrosti doći na ovo mjesto. On ne osjeća ništa, zapravo jer milje iz kojega je on potekao je potpuno drugi milje i nema veze s ovim ljudima", smatra pak Zlatko Hasanbegović.

"Pa naravno da je trebao biti ovdje premijer, međutim njemu su puno bitniji posjeti i da se pokloni Angeli Merkel, Weberu, Tajaniju, Tusku, Vučiću", kazao je Miro Bulj.

Kazne i do 4000 eura

Policija je događaj povremeno nadzirala i iz helikoptera, iz daljine kako ne bi zvučno remetila komemoraciju.

Kazne za ustaško znakovlje, prema novoj odluci austrijskog parlamenta, iznose i po četiri tisuće eura. Zato su i izostala, osim zastava koje počinju bijelim poljem.

"Komemoracija šteti ugledu Austrije i Hrvatske, zato sam za njezinu zabranu", izjavio je Karl Ollinger, organizator prosvjeda na kojem je bilo pedesetak osoba s porukama na njemačkom i slovenskom.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!