Novosti / Hrvatska

Novi stari datum

Plenković o promjeni datuma Dana državnosti: 'Čini mi se da je to nešto što bi većina Hrvata htjela'

Dok neki građani i ne znaju o kojem je prazniku riječ, drugi su zbunjeni jer je već bilo premještanja tog praznika.

Premijer Andrej Plenković najavio je promjenu datuma Dana državnosti, odnosno vraćanje s 25. lipnja na 30. svibnja. I dok oporba tvrdi da je to samo znak nedostatka političkog sadržaja, građani obilježavanje praznika i promjene već teško prate.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pojasnio je zašto.

„Identifikacija s 30. svibnja, simbolikom tada prvoga demokratski izabranog Sabora, govorom predsjednika Tuđmana, puno je jače ušla u emociju i sjećanje hrvatskih ljudi pa mi se čini da je to nešto što bi većina Hrvata htjela“, rekao je Plenković.

Ipak, dok neki i ne znaju o kojem je prazniku riječ, drugi su zbunjeni jer je već bilo premještanja tog praznika. Naime, Dan državnosti slavio se 30. svibnja sve do 2001. godine, kada je u vrijeme Ivice Račana prebačen na 25. lipnja. Otada se 30. svibnja, dan kada je održana prva demokratska, višestranačka sjednica Hrvatskog sabora, obilježava samo kao spomen-dan.

A 25. lipnja je praznik - Dan državnosti. Tog je dana 1991. godine donesena Ustavna odluka o prekidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom.

Ni građani nisu jedinstvena mišljenja. Dok jedni smatraju da je bolje vratiti se na stari datum, drugi misle da je logičniji onaj vezan uz Ustav. Ima i onih koji žele što više slobodnih dana u kalendaru. 

„Bolje da imamo više nego manje“, rekao je Matija.

Novi neradni dan ili ne, trebali bismo znati, kako je premijer najavio, za mjesec dana. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!