Novosti / Hrvatska

Pozvani vjerovnici

Otvoren stečajni postupak nad Uljanikom d.d., imenovan stečajni upravitelj

Otvoren stečajni postupak nad Uljanikom d.d., imenovan stečajni upravitelj
Duško Marusic/PIXSELL/Saša Košutić/

Ispitno ročište na kojem će se ispitivati prijavljene tražbine određeno je za 6. rujna ove godine na Trgovačkom sudu u Pazinu

Trgovački sud u Pazinu objavio je u ponedjeljak rješenje o pokretanju stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. te je za 6. rujna zakazao ispitno i izvještajno ročište za tu krovnu tvrtku Uljanik grupe.

Prema rješenju, stečajni postupak nad Uljanikom d.d. otvoren je danas u 13,10 sati, kada je rješenje objavljeno na mrežnoj stranici e-oglasna ploča suda, a za stečajnog je upravitelja imenovan Damir Majstorović, koji je bio i privremeni stečajni upravitelj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rješenjem je sud pozvao vjerovnike viših isplatnih redova da u roku 60 dana od isteka osmog dana od objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka, u skladu sa Stečajnim zakonom, prijave svoje tražbine.

Ispitno ročište na kojem će se ispitivati prijavljene tražbine određeno je za 6. rujna ove godine na Trgovačkom sudu u Pazinu. Za isti dan određeno je i izvještajno ročište na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka. 

Odluku o otvaranju stečaja u Uljaniku d.d., krovne tvrtke Uljanik grupe, Trgovački sud u Pazinu donio je u petak, 17. svibnja, uz obrazloženje da je ta tvrtka u neprekidnoj blokadi 199 dana, a račun joj je blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna.

I u obrazloženju rješenja se navodi kako je utvrđeno postojanje stečajnog razloga nesposobnosti za plaćanje, a utvrđeno je i da je Uljanik d.d. prezadužen jer je njegova imovina manja od postojećih obveza.

VEZANA VIJEST

Prema bruto bilanci na dan 31. prosinca 2018., ukupna imovina Uljanika d.d. iznosi 2,5 milijardi kuna, a ukupne obveze više od četiri milijarde kuna, odnosno imovina je za 1,5 milijardi kuna manja od obveza, podaci su iz obrazloženja rješenja.

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a račun je tada bio blokiran zbog dugovanja u iznosu od 28,2 milijuna kuna.

O pokretanju stečaja nad Uljanikom d.d. trebalo se odlučivati i na ročištu održanom 3. svibnja, ali je to ročište odgođeno za 17. svibnja kako bi se dobila konačna odluka potencijalnog kineskog partnera za pulsko i riječko brodogradilište.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!