Novosti / Hrvatska

PRAVNA BITKA SE NASTAVLJA

Ustavni sud odbio zahtjev srpskih tvrtki, one ne odustaju: 'Potražit ćemo zaštitu svojih prava u Ženevi'

Nekretninama države bivše Jugoslavije i dalje nemaju pravo raspolagati

Ustavni sud odbacio je zahtjev iz Srbije za ocjenom ustavnosti Uredbe donesene 1991. godine koja je tvrtkama i institucijama s područja bivše Jugoslavije zabranila raspolaganje nekretninama na području Hrvatske.

Ministar državne imovine Goran Marić, koji je zapuštene nekretnine na jadranskoj obali počeo davati u zakup, odluku smatra ispravnom dok srpska strana najavljuje zaštitu svojih prava u Ženevi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekretninama, poput bivšeg dječjeg odmarališta beogradske općine Vračar, koje dano na korištenje dubrovačkoj općini Slano, države bivše Jugoslavije i dalje nemaju pravo raspolagati.

''Potvrđuje to da je Ministarstvo državne imovine donijelo ispravnu odluku kad je te nekretnine dalo u dugogodišnji zakup da one nisu dalje prepuštene propadanju i da služe funkciji i da služe hrvatskom gospodarstvu, a da ničim ne utječu na status vlasništva'', istaknuo je Marić.

Ustavni sud odbio je zahtjev za ocjenom ustavnosti Uredbe iz 91. o zabrani raspolaganja nekretninama u Hrvatskoj koje su u vlasništvu ili posjedu bivših jugoslavnskih zemalja. Odvjetnik Zoran Ristić, koji zastupa tvrtke uglavnom iz Srbije s njihovom odlukom se ne slaže. Pozvali su se, kaže, na Zakon o suzbijanju diskriminacije.

''Moram naglasiti da to nije nikakva pravna ocjena da srbijanske i bosanske firme nemaju pravo, suprotno, one će to pravo steći kad-tad, da li prilikom ulaska Bosne ili Srbije u EU ili pak u nekoj drugoj prigodi'', kaže Ristić iz udruge Oduzeta imovina.

Svoja prava potražili su u Ženevi, a u međuvremenu Ministarstvo državne imovine već je dalo 18 nekretnina u zakup: ''Ukupno takvih nekretnina ima nekoliko desetaka - 50, 60 za ono koliko mi znamo. Pokušavamo za sve naći rješenje temeljem zakonskog okvira koji nam omogućuje da damo u zakup na 30 godina''.

Marić najavljuje i nove natječaje za davanje nekretnina u zakup kako ne bi dalje propadale.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!