Novosti / Hrvatska

kako je to moguće?

Raste broj branitelja, ali i birača hrvatske dijaspore: Na ovim izborima će ih biti čak 42 puta više!

HDZ s tim zapravo nema veze nego nećete vjerovati, SDP

Gotovo senzacionalno je odjeknula vijest da će broj birača hrvatske dijaspore na ovim Europarlamentarnim izborima biti čak 42 puta veći nego na prošlim Euro izborima 2014. 

Tada je, naime, na popisu birača iz dijaspore bilo 3.637 birača, a sad ih je 154.358 birača. Premda se na prvu loptu ovakvo pumpanje birača iz dijaspore čini kao još jedna HDZ-ova manipulacija, HDZ s tim zapravo nema veze nego nećete vjerovati, SDP.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, Vlada Zorana Milanovića je izmijenila Zakon na način da birači iz dijaspore više ne moraju fizički odlaziti u naša diplomatska predstavništva kako bi se upisali u popis birača, nego ih MUP automatski upisuje u registar birača ako imaju osobnu iskaznicu s prebivalištem u inozemstvu.

Povećanje broja hrvatskih branitelja

Zašto je ministar Kuščević svojoj Vladi pripisao zaslugu za zakonske izmjene koje je donijela SDP-ova Vlada malo je nejasno, ali je sasvim jasno da njegovoj Vladi idu sve zasluge za najnovije povećanje broja hrvatskih branitelja.

Naime, njegova Vlada je omogućila da se braniteljski status može tražiti idućih 1000 godina pa je nekidan objavljeno kako je evo, 24 godine nakon završetka Domovinskog rata status hrvatskih branitelja dobilo još 1687 građana. Pri tome još oko 7.000 zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog branitelja čeka na riješenje.

Naravno, nitko od njih nije tražio status hrvatskog branitelja da bi mahao braniteljskom knjižicom nego da bi iskoristio najnoviju pogodnost koju im je omogućila Vlada Lovre Kuščevića - odlazak u zajamčenu braniteljsku mirovinu koje su upola veće od minimalne radničke mirovine i iznose 45 posto prosječne plaće. 

Inače prosječna braniteljska mirovina je 5.618 kuna, dok je prosječna radnička mirovina bila 2.342 kune. Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić upozorava da će idućih 15 godina ovaj zakon Hrvatsku stajati novih 28 milijardi kuna. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!