Novosti / Hrvatska

Gladne oči

Riba, janjetina i odojak u Umjetničkom paviljonu: Originalna izložba kojoj je hrana glavni motiv

Izložbu koja je prvi put u Hrvatskoj spojila gastronomiju i umjetnost moći ćete pogledati sve do srpnja.

U zagrebačkom Umjetničkom paviljonu danas počinje akcija  "Neka jedu kolače".

Naziv je to dosta originalne izložbe kojoj je hrana motiv i tema svake slike, skulpture ili umjetničke instalacije. Hrana je inače i jedan od prvih motiva umjetnosti: na stijenama svojih spilja slikali su je lovci još prije 30.000 godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi put u povijesti Hrvatska ima izložbu o hrani. Odmah na ulazu dobrodošlicu vam zaželi 300 kilograma jabuka.

Ja umjetnost vidim ne samo po umjetničkim paviljonima i muzejima nego i po ulici i vrtovima. Moje cijelo izlagačko stvaralaštvo govori o neodvojivosti umjetnosti i svakodnevice“, rekao je umjetnik Braco Dimitrijević.

Pita li se autora, baš prizore janjaca na ražnju trebali bismo gledati na putu do mora.

"Pa sam čak imao ideju da predložim Ministarstvu turizma da naš autoput stavi svako malo plakate janjca da se okreću i da to bude neki zaštitni znak našeg autoputa“, izjavio je umjetnik Matko Vekić.

VEZANE VIJESTI

Uz bok ovim umjetničkim djelima stale su ove slastice i kruh. Riječ je o umjetničkoj instalaciji koja je inspiraciju pronašla u poznatoj izjavi kraljice Marije Antoanete koja je u doba siromaštva ljudima rekla da „ako nemaju kruha neka jedu kolače."

Ta izjava odzvanja i danas: dok jedni hranu bacaju, drugi su gladni. Kako bi ljude upozorili da budu oprezniji, posjetiteljima će danas poslužiti hranu: ali na stolu visokom 2 metra.

„Pripremili smo gozbu u doslovnom smislu. Jedan predimenzioniran stol pun pića i slastica. Posjetitelji će se sami morati snaći kako da dohvate hranu sa njega“, rekla je akademska slikarica Ljiljana Mihaljević.

Izložbu koja je prvi put u Hrvatskoj spojila gastronomiju i umjetnost moći ćete pogledati sve do srpnja.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!