Novosti / Hrvatska

Slatko-slana umjetnost

'Neka jedu kolače!' Nedostižna gozba: Izložba o hrani šalje jasnu poruku o gladi u svijetu

Posvećena je globalnom problemu i želi osvijestiti, s jedne strane, obilje jednih, a s druge, glad i pothranjenost drugih

U zagrebačkom umjetničkom paviljonu počinje izložba znakovitog naziva 'Neka jedu kolače'. Prvi put Hrvatska ima izložbu o hrani. Posvećena je globalnome problemu i želi osvijestiti, s jedne strane, obilje jednih, a s druge, glad i pothranjenost drugih.

Meso, riba, voće i povrće pojavili su se i na platnu, ali bit će nešto i za jelo, i to s jednog od najviših stolova u zemlji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na stolu dugom šest, a visokom gotovo dva metra nalaze se torte, kolači, razne slastice, voće i povrće te jela od ribe i mesa. Želite li nazdraviti, tu su vina i pjenušci, ali do svega toga nije baš jednostavno doći. Na pitanje zašto su posjetiteljima postavili ovakvu zamku, odgovorila je ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

"Riječ je o instalaciji 'Gozba' umjetnice Ljiljane Mihaljević. Instalacija koja zapravo metaforički govori koliko je nekim ljudima jako teško doći do hrane, dok istodobno neki drugi ljudi hranu bacaju", rekla je Poklečki Stošić.

VEZANE VIJESTI

Prva je to izložba o hrani u Hrvatskoj.

"Kolega Franceshi i ja pripremali smo izložbu gotovo pune dvije godine, a posljednjih šest mjeseci najintenzivnije. Na izložbi je 55 autora i 71 umjetničko djelo", dodala je Poklečki Stošić.

Izložbu koja šalje jasnu poruku o tome da idući put prije nego što bacimo hranu, dobro razmislimo o tome, otvorena je do sredine srpnja.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!