Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Damira Gregoret

Analiza rezultata izlaznih anketa: Kolakušić veliko iznenađenje, Most podbacio

Analiza rezultata izlaznih anketa: Kolakušić veliko iznenađenje, Most podbacio
PIXSELL, arhiva

Objavljujemo izlazne ankete izbora za Europski parlament

Prema rezultatima izlaznih anketa, HDZ osvaja 23,04 posto glasova, odnosno 5 mandata. Stranka koja je, prema neslužbenim rezultatima, druga po broju osvojenih manadata na ovim EU izborima je SDP s 17,90 posto glasova i 3 mandata

Iznenađenje izbora je i neovisni sudac Mislav Kolakušić, odnosno Nezavisna lista s 8,09 posto glasova, što znači da osvaja jedan mandat i ide u Europski parlament. Jedan mandat osvajaju i Hrvatski suverenisti s 6,61 posto glasova, odnosno Ruža Tomašić, nositeljica liste.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Živi zid ima 6,59 posto, odnosno 1 mandat. Jedan mandat osvaja i Amsterdamska koalicija s 5,47 posto glasova.

Najveće iznenađenje nedvojbeno je sudac Mislav Kolakušić sa svojom nezavisnom listom.

VEZANE VIJESTI

Izlazne ankete! HDZ ipak ostao bez očekivanog broja mandata, Kolakušić iznenadio, Most bez mandata... 

HDZ tako prema izlaznim anketama osvaja 5 mandata. SDP je u skladu s očekivanjima osvojio 3 mandata, a najveće iznenađenje izborne ankete, Mislav Kolakušić, s jednim mandatom odlazi u Bruxelles. 

Suverenisti predvođeni Ružom Tomašić također osvajaju jedan mandat. Podsjetimo, Ruža Tomašić već je bila europarlamentarna zastupnica, ali na HDZ-ovoj listi. Živi zid osvojio je jedan mandat kao i Amsterdamska koalicija. Iako su prve izlazne ankete pokazivale da jedan mandat osvaja i Bruna Esih s Neovisnima za Hrvatsku, ipak je ispala iz utrke. 

Građani su mogli birati između 33 liste i 396 kandidata, a u Europski parlament ulazi njih dvanaestero. 

U ovu analizu nisu uračunati preferencijski glasovi koji mogu promijeniti cjelokupnu sliku, no možemo zaključiti da su ovi podaci nekima alarm za uzbunu. Nisu bajni ni podaci za HDZ koji je osvojio 2 mandata manje nego na prošlim izborima. 

Iznenađenja ima, a to je Nezavisna lista, sada bivšega suca, Mislava Kolakušića koji je prošlog tjedna odlučio zamrznuti mandat. Vidjet ćemo hoće li se ovakav rezultat ponoviti i u službenim rezultatima. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!